نخست مختصری در باره بالنگ و خواص آن :
"بالنگ در كتب طب سنتي با نام«اترج كبير» آمده است.
ميوه آنرا به فارسي بالنگ گويند.
بالَنگ (بادرنگ، بالنگو، بالنجو) میوهای خوراکی از تیرهٔ مرکبات است و مربای آن بسیار خوشمزه میباشد.
از نظر خواص معتقدند كه پوست زرد آن برا ي تقويت قلب و دماغ و كبد، سرد و معده احشاي داخل شكم مفيد است و براي تحليل بادها و نفخ و كمك به هضم غذا مؤثر مي باشد.
بخصوص مرباي آن با عسل؛ البته با خوردن مرباي آن اسراف نبايد شود زيرا هضم آن مشكل مي شود.
دم كرده پوست زرد خشك شده آن مسكن قي صفراوي و جويدن آن خوشبو كننده دهان است.
اگر پوست و گوشت سفيد خشك شده آن را درلابه لاي لباسها بگذارند مانع بيد زدن مي شوند".
مربای بسیار شیک و خوش طعم بالنگ مناسب با غذاهایی نظیر کباب و مرغ ، این اموزش برای ۴ بالنگ اماده شده است که هم وزن ان شکر می ریزیم .
پوست بالنگ را خیلی نازک میگیریم و نصف می کنیم و مغز را کنار می گذاریم.
سپس به اندازه دلخواه خرد میکنیم.
ابتدا آنها را در آب سرد قرار می دهیم و بعد در آبکش ریخته و بعد در آب آهک می ریزیم
برای ترد شدن :
"یک کیلو آهک را در لگن بزرگی بریزید و در حدود ۱۴ تا ۱۵ لیوان آب به آن اضافه کرده و آن را خوب هم بزنید تا آهک به صورت دوغ غلیظی درآید. سپس صبر کنید تا آب در سطح لگن کاملاً زلال بایستد.
از این آب آهک زلال می توانید برای ترد کردن میوه های مورد نظرتان در تهیه مربا استفاده کنید".
و می گذاریم یک شبانه روز در آب آهک بماند.
سپس آنها را از آب آهک خارج کره و در آب سرد می ریزیم و می گذاریم بجوشد.
بالنگ ها را از آب سرد خارج کرده و به آب در حال جوش اضافه می کنیم. یکی دو جوش که زد، بلافاصله آب زرد مرحله اول آنها را خارج می کنیم. چون آب مرحله اول تلخ تر از دفعات دیگر است.
دوباره در قابلمه آب ریخته ، می گذاریم تا جوش بیاید و بالنگ ها را که در آب سرد قرار داده بودیم ، در آب جوش می ریزیم .
این بار می گذاریم بالنگ ها ۲۰ دقیقه بجوشد.
این عمل را چهار بار و هر بار به مدت ۲۰ الی ۲۵ دقیقه تکرار می کنیم و می گذاریم بالنگ ها بجوشید تا تلخی آنها گرفته شود و پوست آنها هم بپزد.
حتمن آب بالنگ ها را که کنار گذاشته اید بگیرید و در مرحله چهارم در حال جوشیدن بالنگ ها آن را اضافه کنید تا رنگ بالنگ ها کاملاً سفید شود.
سپس آنها را در آب سرد بریزید و شکر را با ۲ لیوان آب بگذارید بجوشد تا غلیظ شود.
پس از سرد شدن شربت ، بالنگ ها را از آب سرد خارج کرده و به شربت اضافه کنید.
پس از ۲ ساعت قابلمه را روی حرارت یکنواخت اجاق قرار دهید تا مربا جوش بیاید.
( ابلیمو را برای شکرک نزدن اضافه کنید ) حتمن بعد از سرد شدن مربا را داخل شیشه بریزید و گرنه مربای شما له می شود.
تهیه مربا با بالنگ خشک:
بالنگ را یک روز در آب سرد خیس میکنیم تا کاملاً نرم شود بعد با کارد تیزی روی پوست آن را میتراشیم و نه آنکه به کلی پوست آن گرفته شود زیرا هر قدر پوست آن بیشتر گرفته شود عطر آن کمتر میشود. بعد بالنگ را در آبجوش دوباره میجوشانیم تا مغز آن پخته و نرم شود ۱۰ تا ۱۲ ساعت آن را در آب سرد میریزیم دو سه بار آب آن را عوض میکنیم و کمی از آن را میچشیم باید تلخی نداشته باشد.
بعد پارچه روی میز میکشیم و بالنگها را روی پارچه میچینیم تا آب زیادی آن گرفته شود و بالنگ آماده شده را وزن میکنیم و دو برابر وزن آن شکر در نظر میگیریم یعنی به نسبت ۱.۵ کیلو بالنگ ۳ کیلو شکر کافی است.
شکر را در ظرفی میریزیم ۶ لیوان آب روی آن میریزیم و یکی دو عدد سفیده تخم مرغ با آن مخلوط میکنیم و شربت را میجوشانیم و از پارچه نازک رد میکنیم تا شکر تمیز شود.
بعد بالنگهای آماده را در این شربت میریزیم و میجوشانیم تا شربت کاملاً غلیظ شده قوام بیاید و در آخر کار نصف استکان آبلیمو در آن میریزیم و چند جوش که زد از روی آتش برمیداریم و بعد از سرد شدن در شیشه میریزیم.
"سر آشپز، مریم"
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر