۱۳۹۰ دی ۲۸, چهارشنبه

روش صحیح درست کردن انواع دوغ و مزایای نوشیدن دوغ

دوغ، نوشیدنى لبنى است که از اختلاط ماست، آب، اسانس هاى گیاهى و نمک به دست مى آید.
این محصول به طور میانگین 50 درصد ترکیبات و ارزش غذایى ماست را دارا بوده و از آنجایى که مواد افزودنى و مواد نگهدارنده در تولید آن مورد استفاده قرار نمى گیرد،
علاوه بر اینکه غذاى با ارزشى مى باشد، از نظر سلامت مصرف کننده نیز بسیار اهمیت دارد.
برای تهیهٔ آن باید ابتدا ماست را با همزن خوب هم زد سپس مقداری آب و نمک به آن افزود.
همچنین براى معطر کردن آن میتوان از موادی مانند : نعنا، پونه یا کاکوتی، و نیز گلبرگ هاى خشکیده و خرد شده گل محمدى استفاده کرد.
سپس باید مجددن آنرا خوب هم‌زده و در یک شیشه نوشابه یا هر ظرفی که بتوان درپوش آن را خوب سفت کرد، قرار داد.
سپس دوغ را به مدت حدود 8 ساعت در محل تاریکی قرار داده و بعد آن را در یخچال میگذاریم تا خوب خنک شود و استفاده می کنیم.

دوغ ترش :
دوغ ترش هم علاقمندان زیادی دارد و در بسیاری از سایت های فارسی زبان، نظیردستورات زیر برای تهیه دوغ "ترش" ارائه شده است :
ابتدا بايد ماست مناسبي انتخاب كنيد، يعني ماستي كه يك دست و ترش باشد.
اگر ماست ترش نيست، آنرا در ظرفی سر بسته برای چند روز در يخچال نگهداري ميكنيم سپس ماست را آنقدر هم ميزنيم تا كاملا براق شود آنگاه دو برابر ماست موجود آب به آن اضافه ميكنيم و ميزان نمك هم به دلخواه میباشد.
البته بهتر است تا مقدار نمک زیاد نباشد تا دوغ مان شور نشود و در صورت نیاز همیشه میتوان هنگام نوشیدن به آن نمک اضافه کرد.
حال براي گازدار شدن دوغ كافيست دو حبه قند به آن اضافه كنيم!
سپس دوغ را به مدت 10 دقيقه در ظرف سربسته اي ( كاملا بسته و محكم ) خوب هم ميزنيم و بعد ظرف حاوي دوغ را در هواي آزاد به مدت يك هفته نگهداري ميكنيم.
اكنون دوغ ما به همراه چند تكه يخ آماده ميل كردن است.
هرگز بيش از حد از قند براي گازدار كردن دوغ استفاده نكنيد.
البته روش های زیادی برای گاز دار کردن دوغ وجود داره منجمله :
اضافه کردن تکه کوچکی نان ، چند قطره آب لیمو و استفاده از سودا بجای آب!

مزایای استفاده از دوغ :
دوغ نوشابه اى پرفایده و سالم بوده و از نوشیدنى هاى سنتى آشناى کشور ایران است. دوغ در ایران به ویژه در روستا ها، ابتدا یکى از فرآورده هاى جانبى "کره" محسوب مى شد.
به این شکل که ابتدا ماست چرب را با آب رقیق نموده و سپس با استفاده از تکان دادن مشک، چربى آن را جدا کرده و باقیمانده به عنوان دوغ مصرف مى شد.
امروزه با تغییر در روند تولید "کره" به لحاظ تکنولوژى، روش تولید دوغ نیز به عنوان نوشیدنى تخمیرى شیرى تغییر یافته است.
اولین بار هندی ها آنرا تحت نام "لاسی" تهیه نمودند که دو طعم مختلف داشت: شور و شیرین.
دوغ شور را با ادویه جات از جمله فلفل مخلوط می نمودند.
برای تهیه نوع شیرین، گلاب، انبه یا لیمو را با دوغ مخلوط می کردند.
امروزه دربسیاری از کشورهای جهان از این نوشیدنی استفاده می شود.

ارزش غذایى دوغ :
نوشیدنى لبنى مناسبى است که مى تواند جاى نوشابه را در سبد غذایى ما بگیرد. نوشیدنى سالم و مفیدى که تأمین کننده 41 نیاز روزانه به کلسیم و حاوى ویتامین هاى گروه Bاست.
دوغ علاوه بر مزایاى تغذیه اى حاوى باکترى هاى مفیدى است که اثرات زیادى بر سلامت گوارش دارند.
هر لیتر دوغ حاوى 2 ـ 5/1 درصد پروتئین، درصد چربى و 6/0 گرم کلسیم است.
با توجه به ارزش غذایى دوغ، میزان کلسیم، فسفر و پروتئین آن زیاد است و این مواد نیز براى استخوان سازى، اکسیداسیون و متابولیسم درونى بدن لازم و ضرورى مى باشند.
البته بهتر است دوغ به صورت بدون گاز و کم نمک استفاده شود.
گازدار کردن نوشیدنى ها از جمله دوغ با توجه به اینکه طعم بهترى به آن مى دهد اما ارزش غذایى آن را کاهش مى دهد.
بنابراین دوغ هاى معمولى بر دوغ هاى گازدار ارجحیت دارند.
براى حفظ کیفیت انواع دوغ گازدار و بدون گاز و افزایش زمان ماندگارى آن بهتر است آنرا در یخچال نگهدارى نمائیم.

هیچ نظری موجود نیست: