۱۳۹۰ اسفند ۱۷, چهارشنبه

شرح مختصری در باره خانم "فرخ‌رو پارسا": (پارسای)، نخستین زن ایرانی که در دوره پهلوی به مقام وزارت رسید و نیز نخستین نماینده زن در مجلس شورای ملی و همچنین نخستین مدیر کل زن در ایران

شرح مختصری در باره خانم "فرخ‌رو پارسا": (پارسای)، نخستین زن ایرانی که در دوره پهلوی به مقام وزارت رسید و نیز نخستین نماینده زن در مجلس شورای ملی و همچنین نخستین مدیر کل زن در ایران :

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
(به مناسبت روز جهانی زن) :

اطلاعات عمومی :
نام : فرخ رو
شهرت : پارسا-پارسای
زادروز : اسفند ۱۳۰۱
زادگاه : قم
تاریخ مرگ : ۱۸ اردیبهشت ۱۳۵۹
محل مرگ : تهران
سمت : وزیر فرهنگ و آموزش و پرورش در کابینه دوم و سوم هویدا

خانواده و تولد:
"فَرُّخ‌رو پارسا"(۱۳۰۱-۱۳۵۹) نخستین زن ایرانی بود که در دوران حکومت پهلوی به مقام وزارت رسید و نیز نخستین نماینده زن مجلس شورای ملی بود.
پست وی وزارت آموزش و پرورش در کابینه دوم و سوم امیرعباس هویدا بود.
وی در اسفند سال ۱۳۰۱ در باغی خارج از شهر قم به دنیا آمد.
مادر وی "فخرآفاق پارسا" از فعالان حقوق زنان و مدیر مجله «جهان زنان» بوده و پدرش "فرخ‌دین پارسا" کارمند وزارت بازرگانی و مدیر مجله‌های «اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران» و «عصر جدید» بود.
وی از آن رو در شهر قم زاده شد که مادرش به دلیل نشر مقاله‌ای با عنوان «لزوم تعلیم و تربیت مساوی برای دختر و پسر» در تبعید به سر می‌برد.
این مقاله اعتراضات گسترده‌ای را در بین روحانیون آن دوران برانگیخت و موجب تبعید مادر وی گشت؛
ولی پس از تولد وی با میانجیگری "میرزاحسن خان مستوفی‌الممالک" (نخست وزیر وقت) به تهران بازگردانده شد.

زندگی‌نامه:
فرخ‌رو پارسا تحصیلات ابتدایی خویش را در دبستان هما در تهران سپری نمود و برای ادامه تحصیل در دوره متوسطه به دانشسرای مقدماتی رفت. وی توانست دوره متوسطه را با کسب رتبه اول به پایان رسانده و به دانشسرای عالی راه یابد.
او در سال ۱۳۲۱ دانشسرای عالی را با اخذ مدرک لیسانس در رشته علوم طبیعی به پایان رسانید و به دانشگاه تهران راه یافت.
وی تحصیلات دانشگاهی خویش را در رشته پزشکی ادامه داد و توانست در سال ۱۳۲۹ با اخذ درجه دکترا از دانشگاه تهران فارغ‌التحصیل گردد.
فرخ‌رو پارسا در سال ۱۳۲۱ با احمد شیرین‌سخن ازدواج کرد و از همان سال پس از اخذ مدرک لیسانس از دانشسرای عالی به تدریس در دبیرستان‌های تهران پرداخت.
او پس از پایان تحصیلات دانشگاهی تا مقطع دکترا، علیرغم اینکه در رشته پزشکی دانش‌آموخته شده بود کار طبابت را رها کرد و ترجیح داد که به کار فرهنگی بپردازد؛ بدین ترتیب او در وزارت فرهنگ آن دوران مشغول به کار شد.
وی در سال ۱۳۳۳خ به همراه تنی چند از همکارانش «انجمن بانوان فرهنگی» را برای دبیرستان‌های دخترانه آن دوران تأسیس نمود و در سال ۱۳۳۵خ به عنوان یکی از اعضای هیات رئیسه «شورای همکاری جمعیت‌های بانوان ایرانی» انتخاب شد.
فرخ‌رو پارسا همچنین نخستین مدیر کل زن در ایران بود.
در سال ۱۳۳۹ با آغاز به کار دانشگاه ملی ایران، وی عهده‌دار سِمَت مدیر کلی دبیرخانه دانشگاه ملی ایران شد.
انتصاب یک زن به این سمت، اعتراضات زیادی را در محافل اداری، فرهنگی و سیاسی تهران به راه انداخت ولی مقامات دانشگاه توانستند از برکناری فرخ‌رو پارسا جلوگیری کنند.
او در سال ۱۹۶۸ به عنوان وزیر آموزش و پرورش ایران انتخاب شد.

محاکمه و اعدام:
پس از انقلاب ۱۳۵۷ خورشیدی، وی با اتهاماتی چون: «حیف و میل اموال بیت المال و ایجاد فساد در وزارت آموزش و پرورش و کمک به نشو و نمای فحشا در آموزش و پرورش و همکاری موثر با ساواک و اخراج فرهنگیان انقلابی از وزارت فرهنگ ایران و غیره...» در دادگاه انقلاب اسلامی شعبه تهران به ریاست "صادق خلخالی" محاکمه شد و به عنوان «مفسد فی الارض» (عامل فساد بر روی زمین) در تاریخ ۱۸ اردیبهشت سال ۱۳۵۹ برابر با ۸ مه سال ۱۹۸۰ اعدام گردید.

کتاب سرگذشت:
"منصوره پیرنیا" در كتاب "خانم وزیر" كه با عكس‌ها و اسناد همراه است پس از شرحی مفصل از خانواده "فرخ‌رو پارسا " بر اساس خاطرات، دست نوشتهﮬا، مصاحبه ها و یادماندهﮬای دیگران به سرگذشت وی می پردازد که در اینجا تصویر خانم "فرخ رو پارسا" را در لباس وزارت بر روی جلد کتاب "خانم وزیر" مشاهده می کنید.

هیچ نظری موجود نیست: