۱۳۸۸ فروردین ۱۱, سه‌شنبه

قرص چند دارویی برای پیشگیری از بیماری های قلبی


پژوهشگران می گویند یک قرص ارزان قیمت که از ترکیب 5 دارو ساخته شده می تواند از حمله قلبی و سکته مغزی جلوگیری کند.
تا پنج سال قبل، این که یک قرص چند دارویی polipill بتواند خطر حمله قلبی و سکته مغزی را در اشخاص بالای 55 سال تا 80 درصد کاهش دهد، باور کردنی نبود ولی از آن هنگام تا کنون پیشرفت هایی در زمینه پیشگیری از این بیماری ها حاصل شده است.
اکنون آزمایشی که در هند صورت گرفته نشان می دهد که یک قرص ترکیبی می تواند از مبتلا شدن به این بیماری ها جلوگیری کند و استفاده آن بی خطر بوده و به خوبی قابل تحمل است.
در تهیه قرص چند دارویی، از 5 ماده دارویی که هر کدام از آنها به تنهایی مصرف می شود یعنی آسپرین، استاتین که برای پایین آوردن کلسترول است و نیز سه داروی دیگر که برای کاهش فشار خون است استفاده شده است.
در این آزمایش 2 هزار و 53 نفر که دارای بیماری های قلبی نبودند ولی به دلیل فشار خون بالا یا کشیدن سیگار برای مدت طولانی، با خطر ابتلا به این بیماری ها مواجه بودند، تحت نظر قرار گرفتند و این قرص ترکیبی برای آنان تجویز شد.
نتیجه آزمایش نشان داد که تاثیر قرص ترکیبی به همان اندازه مصرف جداگانه هریک از 5 دارویی است که در قرص ترکیبی وجود دارد.
اشخاصی که قرص جدید بر روی آنان آزمایش شده بود، هم فشار خون و هم مقدار کلسترولشان کاهش یافت بدون این که مصرف این دارو عارضه جانبی داشته باشد.
پژوهشگرانی که این آزمایش تحت نظر آنان صورت گرفته بود می گویند این قرص ترکیبی می تواند خطر سکته مغزی و حمله قلبی را در اشخاص میان سال به طور بالقوه 50 درصد کاهش دهد.
نتیجه آزمایش مورد بحث در نشریه پزشکی Lancet چاپ شده ولی با وجود معتبر بودن این نشریه، متخصصین مصرف مادام العمر داروها را مورد سئوال قرار داده و می گویند مشکل فشار خون و کلسترول بیش از اندازه را به جای مصرف دارو می توان با رژیم غذایی و ورزش حل کرد
/BBC Persian

هشت سردرد خطرناك !




با صنعتي شدن جامعه و افزايش تنش‌هاي شغلي، اجتماعي و اقتصادي، ميزان سردردها هم بالاتر مي‌رود.
بخش عظيمي از سردردها عصبي هستند و تنها يك تا دو درصد از سردردهاي جامعه علت عضوي مانند تومور مغزي يا ضايعه فضاگير دارند. حدود 98 درصد سردردها خوش‌خيم و قابل بهبودند.
عوامل غيراختصاصي فراواني مي‌توانند موجب سردرد شوند، مثل يك سرماخوردگي ساده، عفونتي كوچك، آلودگي هوا و تغيير عادات غذايي و تغييرات هورموني و ...
سردردهايي كه براي ما حايز اهميت و قابل بررسي بوده و بايد آنها را جدي بگيريم، عبارتند از:
1) تغيير در كيفيت سردرد:يعني اگر هميشه سردردتان آرام بوده و به مسكن جواب مي‌داده است، ولي حالا مقاوم شده يا كيفيت آن تغيير كرده است.
2) تواتر و تكرار سردرد مهم است:براي مثال قبلا هفته‌اي يك‌بار مبتلا مي‌شديد، اما الان روزي سه بار سردرد داريد.
3) سردردي كه شما را از خواب بيدار مي‌كند:سردسته اين نوع سردردها كه فرد را از خواب بيدار مي‌كند، سردردهاي عروقي مانند ميگرن هستند. اما به هر حال اگر چنين سردردي گرفتيد، بررسي پزشكي لازم است.
4) سردردهاي صبحگاهي:با اينكه عللي چون بي‌خوابي و عدم استراحت كافي، فشار خون بالا و غيره مي‌توانند چنين سردردي را ايجاد كنند، اما اگر سردرد شما اول صبح شروع مي‌شود و در طول روز كمتر مي‌شود، مهم است، چون به طور طبيعي ما در طول خواب با افزايش نسبي فشار داخل جمجمه مواجه‌ايم و اگر ضايعه‌اي فضاگير در آنجا وجود داشته باشد، اين افزايش نسبي فشار را نمي تواند تحمل كند و سردرد رخ مي دهد.
5) سردرد همراه با تهوع و استفراغ:خيلي از سردردها اين‌طورند مثل ميگرن. اما اگر تهوع در اوايل صبح پديد آيد و با استفراغ كردن سردردتان كم شود و اشتهاي خوردن صبحانه را پيدا كنيد، بايد بررسي پزشكي شويد.
6) سردرد كودكان به‌خصوص اگر تكرار‌شونده باشد:بچه‌ها نمي‌توانند سردرد را بشناسند يا از آن شكايت كنند، ولي با تغيير اشتها، كاهش فعاليت بدني و يا كاهش تمايل به درس خواندن، آن را نشان مي‌دهند.
7) سردرد سالمندان (حدود 65 سالگي):اگر در اين گروه از افراد، سردرد ناگهاني، مزمن و مقاوم به درمان پزشكي باشد، بايد بررسي شود.
8) سردرد همراه با فوتوفوبي (ترس از نور):موردي شبيه به ميگرن يا مننژيت. اگر سردرد همراه با علايم چشمي مثل دوربيني، كاهش ديد، تغيير ميدان بينايي و تاري ديد باشد يا تغيير سريع عينك در فواصل كوتاه يك‌ماه، همراه با سردرد باشد، بهتر است از نظر علل مغزي بررسي شويد.
منبع : تهران‌لندن دات كام

مورچه‌ها هم حرف می‌زنند


پژوهشگران با بهره گیری از فناوری های پیشرفته صوتی موفق شدند صدای گفتگوی مورچه ها را ضبط کنند

محققان دانشگاه آکسفورد با استفاده از میکروفن ها و بلندگوهای بسیار مینیاتوری که بدون ایجاد مزاحمت در لانه های آنها نصب شده بود، موفق شدند صداهای تولید شده در لانه مورچه ها را ضبط و بررسی کنند.
به گفته این محققان ملکه مورچه ها به این طریق دستوراتی را به مورچه های کارگر می دهد.
در این پژوهش حیرت آور مشخص شد دیگر حشرات می توانند با تقلید صدای ملکه مورچه ها آنها را به خدمت بگیرند.نوعی پروانه آبی از جمله این حشرات است. این پروانه با تقلید صدا و پیام های شیمیایی مورچه ها ، آنها را وادار می کند کرم پروانه را به لانه های خود ببرند و آنها را تغذیه کنند.
محققان چند دهه قبل دریافتند که مورچه ها قادرند با ایجاد صوت، به یکدیگر هشدار دهند اما فقط در پی بررسی اخیر محققان دانشگاه آکسفورد بود که مشخص شد این پیام های مبادله شده در این ارتباط به حدی گسترده است که می تواند مبین نوعی «گفتگو» بین مورچه ها باشد.
این پژوهشگران از طریق بلندگوهای بسیار ریزی که در لانه مورچه ها کار گذاشته بودند، با تقلید صدای ملکه توانستند توجه مورچه ها را جلب کنند.
در این حالت مورچه بی حرکت می ایستد و منتظر شنیدن دستورات ملکه می شود.
/گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز به نقل از سی ان ان

۱۳۸۸ فروردین ۱۰, دوشنبه

جشن سالانه ایرانیان در نیویورک









جشن سالانه نوروزی ایرانیان روز یکشنبه ۲۶ مارس ۲۰۰۹ در شهر نیویورک برگزار شد.
این جشن سالانه به مناسبت سال نو ایرانی٬ یک هفته بعد از نوروز و در خیابان مدیسون که یکی از خیابانهای اصلی منهتن است برگزار می شود.
در این جشن گروه های مختلفی از سرتاسر آمریکا شرکت کردند و به اجرای رقص و پایکوبی و سایر آیینهای مرتبط با نوروز پرداختند.
از جمله گروه های رقص ارمنی٬ گیلکی٬ بابا کرم، بختیاری و کردی نمادهای گوناگون مربوط به آیین باستانی نوروز را اجرا کردند و ماکتها و نقاشیهایی از مناطق مختلف ایرانرا به نمایش گذاشتند.
این برنامه برای اولبن بار ۵ سال پیش و توسط گروهی از خانواده های ایرانی آمریکایی نیویورک پایه گذاری شد که در طی چند سال گسترش یافته است
BBC Persian

۱۳۸۸ فروردین ۹, یکشنبه

پیر ترین انسان دنیا در کشور قزاقستان کشف شد !



خانم ساخان از کشور قزاقستان که به تازگی از مسولین این کشور به عنوان پیرترین آدم دنیا (رکورد قبلی 114 سال بود) معرفی شده و برای جشن تولد 130 سالگی خود آماده می شود!
خانم ساخان در زمان تولد هیتلر 10 ساله بوده و هم اکنون در وضعیت جسمی سالم به سر می برد.
خانم ساخان متولد بیست و هفتم مارس 1879 می باشد.
خانم ساخان می گوید : هیچگونه رمز و رازی در اینکه من اینقدر عمر کرده ام وجود ندارد.
او به غذاها یا میوه های شیرین علاقه ای ندارد و در عوض عاشق کلم می باشد.

در پی شکست ایران از عربستان ، علی دایی برکنار شد



پس از باخت تیم ملی ایران مقابل تیم فوتبال عربستان، علی دایی ازسرمربیگری این تیم برکنار شد. سرمربی تیم ملی فوتبال ایران به دنبال کسب نتایج ضعیف این تیم در راه صعود به جام جهانی ۲۰۱۰ آفریقای جنوبی از این سمت برکنارشد.
از هم اکنون فدراسیون مذاکره با گزینه های جانشینی وی را آغاز کرده است.
تیم ملی فوتبال ایران شب گذشته برای اولین بار در ورزشگاه آزادی تهران ودرحضوریکصد هزار تماشاگر برابرتیم ملی فوتبال عربستان با نتیجه ۲ بر یک شکست خورد و بخت صعود خود به جام جهانی را به حداقل رساند.
پس ازاین دیدار مردم در شعارهایی خواستار برکناری علی دایی و کادر فنی تیم و ایجاد تغییراتی مثبت درتیم ملی فوتبال شدند.
علی كفاشیان رییس فدراسیون فوتبال ایران بركناری علی دایی از سمت مربیگری تیم ملی را تاكید كرد و افزود با توجه به اینكه در زمان محدود باید ۳ مسابقه رسمی و ۳ دیدار دوستانه برگزار كنیم ترجیح می دهیم در این وضعیت حساس از میان مربیان ایرانی كه شناخت خوبی از فوتبال كشور دارند یكی را به عنوان سرمربی تیم ملی انتخاب كنیم. كفاشیان درباره نحوه عملی كردن تعهدات فدراسیون فوتبال درخصوص دایی گفت: قبل از دیدار با عربستان به همه تعهداتی كه به علی دایی داشتیم عمل كرده و به طور رسمی از امروز قرارداد دایی با فدراسیون به پایان رسیده است.
كفاشیان در پاسخ به این سئوال كه آیا احتمال حضور یك مربی خارجی روی نیمكت تیم ملی ایران وجود دارد یا خیر، عنوان كرد که به دلیل محدودیت زمانی نمی توانیم مربی خارجی به تیم بیاوریم. هدف ما حضور یك مربی داخلی كه شناخت كامل و تجربه بالایی دارد است. وی افزود: در دیدار دوستانه برابر سنگال، روته مولر به همراه سایر اعضای فنی غیر از علی دایی هدایت تیم ملی را بر عهده خواهد داشت اما اگر تا فردا گزینه ای نهایی شود مسئولیت سرمربیگری را به مربی جدید واگذار خواهیم كرد. رییس فدراسیون گفت ما مقابل عربستان شكست بدی را تجربه كردیم و امیدواریم با كسب ۳ پیروزی مقابل كره شمالی، كره جنوبی و امارات راهی جام جهانی ۲۰۱۰ شویم. طبق گفته های کفاشیان فدراسیون فوتبال در حال بررسی گزینه های سرمربیگری تیم ملی و جانشینی علی دایی است که هنوز در این مورد به گزینه نهایی نرسیده است.
رییس فدراسیون فوتبال ایران گفت: سرمربی فصل گذشته تیم پرسپولیس افشین قطبی محمد مایلی کهن و امیرقلعه نویی به عنوان گزینه های مد نظر فدراسیون فوتبال برای هدایت تیم ملی فوتبال ایران هستند.
/Persian ▪ صدای آمريکا

تصاویری از اجرای عمل جراحی بر روی یک کروکودیل زخمی شده !





تاثیر مصرف تن ماهی بر سیستم عصبی


بهتر است برای استفاده مناسب از مواد غذایی در هفته دو تا سه بار از انواع ماهی استفاده نشود و همچنین فقط از یک نوع ماهی نیز دربرنامه غذایی استفاده نشود.
مهر: با وجود اینکه ماهی از منابع غذایی خوب و مقوی است اما مصرف زیاد تن ماهی در سیستم عصبی و مغزی بدن اختلال ایجاد می کند.به گزارش فاکس نیوز، ماهی تن از جمله ماهیهایی است که علاوه بر مواد مفید مانند فسفر و ید از میزان جیوه قابل توجهی نیز برخوردار است و چنانچه به مقدار زیاد مصرف شود احتمال بروز برخی بیماریها از جمله بیماریهای عصبی را افزایش می دهد.
جیوه ازعناصر سنگین به شمار می رود و استفاده زیاد آن برای بدن درحکم مواد سمی را دارد ومانع ازعمل برخی فعالیتهای طبیعی بدن می شود. اختلالات حسی و عضلانی و متابولیسم از جمله مشکلات ناشی از مصرف جیوه است و به طور کلی برای افرادی که دارای مشکلاتی در سیستم عصبی و مغزی هستند مناسب نیست.
به همین دلیل مصرف زیاد تن ماهی برای مبتلایان به بیماریهای مغزی وعصبی و همچنین کودکان و مادران باردار توصیه نمی شود زیرا سیستم مرکزی و عصبی جنین را که به سرعت در حال رشد است تحت تاثیر قرار می دهد.
بهتر است برای استفاده مناسب از مواد غذایی در هفته دو تا سه بار از انواع ماهی استفاده نشود و همچنین فقط از یک نوع ماهی نیز دربرنامه غذایی استفاده نشود.ماهی های رودخانه ای ودریایی به طورطبیعی بسیار مفیدتر از ماهیهای کنسرو شده با مواد نگهدارنده هستند.

۱۳۸۸ فروردین ۶, پنجشنبه

این هم یک جور اسکی روی اب !

دبی مجدداً به یک صحرای خشک تبدیل می شود


علی رغم گفته های امیر امارات مبنی بر عدم تاثیر پذیری منفی این کشور از بحران مالی بین المللی و ابراز اطمینان وزیر اقتصاد این کشور از آمادگی امارات برای رویارویی با هرگونه بحران، موج بحران جهانی کم کم به این شیخ نشین هم رسیده و آثار خود را نمایان میسازد.
به گزارش «شفاف» امارات متحده عربی که ساختمانهای خود را با مبارزه با شنهای روان صحراهای این کشور ساخته است و برای مدتی از نظر شکوفایی و جذب سرمایه مثال زدنی بود اکنون باید برای بقای خود با این بحران مبارزه کند.
روزنامه گاردین در این خصوص درمقاله ای نوشت: دبی در حال تبدیل شدن به صحرایی خشک و خالی از سکنه است.
سایمون جنکینس نویسنده مقاله ادامه می دهد ساخت و ساز در نیمی از برجهای امارات متوقف شده است ، قیمتهای بورس هم در مقایسه با سال 2005 ،70% کاهش یافته است.
80% ساکنان امارات رهگذرانی هستند که مانند جویندگان طلا، تنها به خاطر پول ودرآمد در دبی زندگی می کنند. وقتی پول و درآمد برود این رهگذران هم ماشینهای خودرا در خیابان و فرودگاه رها کرده وخواهند رفت.
جنکینس سپس دبی را با شهر دیتروبت امریکا مقایسه می کند و می گوید: دیترویت در اوج شکوفایی صنعت خودروسازی ساخته شد. اکنون در دیترویت پنجره ها با مقوا پوشانده شده است. سگ های ولگرد در همه جای شهر می گردند و باد در فروشگاههای خالی این شهر می وزد. شهری که نتیجه شکوفاترین صنعت بعد از جنگ جهانی دوم بود اکنون درآستانه مرگ است. دبی هم بر روی پایه های پولشویی درآمد نفت ،مواد مخدر، تجارت اسلحه وکمکهای مالی کشورهای غربی ساخته شده است.
بنابر نظر سنجی ها دست کم 46%خارجیان ساکن دبی قصد ترک امارات را دارند .
گفتنی است ازهر 8نفر در امارات 7 نفر خارجی هستند. که این نسبت بالاترین نسبت درتمام دنیاست.
نفت هم اکنون فقط7%تولید ناخالص ملی امارات را تشکیل می دهد .
بحران بین المللی غرب آرزوهای بسیاری در امارات بر باد داده است.
بنابر گزارش های رسانه ای دولت امارات روزانه بیش از 1500 روادید واجازه اقامت را باطل می کند.
روادید در امارات تنها برای کسانی که در این کشور شاغل ویا سرمایه گذار هستند صادر می شود و اگر کسی شغل خود را از دست بدهد ونتواند شغل و یا کفیل دیگری برای خود پیدا کند باید ظرف یکماه امارات را ترک کند.
در همین زمینه روزنامه نیویورک تایمز هم در گزارش از بازار کار دبی نوشت: کارگران خارجی ساکن درامارات که 85% ساکنان آن را تشکیل می دهند برای فرار از بدهی های فروان وبدلیل از دست دادن شغل خود امارات را ترک می کنند.
در بسیاری از رسانه های اقتصادی جهان، گزارشهایی از کسانی منتشر شده است که برای فرار از طلبکار ها ماشین های خود را در فرود گاه رها کرده و از دبی فرار می کنند. نیویورک تایمز تعداد ماشین های رها شده در خیابان و فرودگاه ها را 3000 عدد تخمین زده است.
/روزنامه گاردین

۱۳۸۸ فروردین ۵, چهارشنبه

زایش ِ زرتشت بزرگ خجسته باد



هنوز در شکوفه باران ِ گلها در باغچه های ِ باغها در بهار ِ طبیعت ِ سبز ِ بی همتا با شادمانی و رقصی، زیبابا سرورجشنی، در همه سو بر پادر شوقی خندان و شادان، بسوی فردا و فرداهادر سبزه زاران، هوای ِ دلپذیر ِ فروردین را در جان و دل فرو می دهیم و در کنار جویباران ِ جوان، طراوت می چینیم در لاله زاران همخانه ی شقایق زاران می شویم و در کوهساران، آبشاران را شورانگیز به تماشا می نشینیم در سحرگاهان، نسیم ِ شبنم ِ نشسته بر گلبرگ گلها و برگها را در جانمان جوان می کنیم و چشمه ساران را زلال جرعه ای از آب بهار می نوشیم که زایشی دیگر، فروغ ِ روشنایی بخش را در بیکران سرای ِ ایران زمین، پرتو افشانی می کند و دلها و دیده و خرد را خورشیدی از نور و گرما می تاباند.
فروردین ماه، ماه جشن است سراسرش جشن است آغازش جشن است هر روزش جشن است پایانش جشن است اما یکی از این جشن ها از همه برجسته تر است و آن جشن ِ نوروز بزرگ است روز زایش زرتشت است روز تولد پیامبر خرد است و چه نیکو بر زبان جاری کرده و در تاریخ به یادگار نوشته است، ابوریحان بیرونی نوروز بزرگ یعنی بزرگتر از روز ِ نو و پیشانی سال دیروز نوشته بودم:
" در کنار جشن های ماهانه – اما - روز تولد زرتشت، پیامبر ِ خرد، در روز ِ خرداد فروردین ماه یعنی روز ششم فروردین برگزار می شد و ابوریحان بیرونی از آن به عنوان نوروز بزرگ نام می برد و نیاکان زرتشتی ما و امروز زرتشتیان، این روز را با شکوه هر چه تمامتر جشن می گرفتند و می گیرند.
"امروز می نویسم:بر ما ست و بر همه ی ما است. یعنی آنانیکه درد وطن دارند. آنانیکه چهارچوب ارضی ایران برایشان ارجح است. آنانیکه خاک ایران را، همین ایران را بر فراز و فرای همه ی ارزشها و مرام ها می نشانند باید نام زرتشت را بلند بالا و با صدای خوش و قرا، ترانه بخوانیم و یادش را بر تارک ِ اندیشه و خردمان حک کنیم و روز زایشش را بی همتا و توانا در همه جای ِ ایران و جهان جشن بگیریم و نوروزمان را با شادمانی هر چه بیشتر و تماشایی تر ادامه دهیم و استمرار ببخشیم تا شادی و شادخوانی و شادخواری در دیده و دل و خردمان نهادینه شود.
با چنین اندیشه ی نیکویی می توانیم با گفتار نیکوتر، جهانی از مردمان ایرانزمین را به کردار نیکوتر از نیکو فرا بخوانیم تا به خویشتن خویش البته نه به گذشته بلکه در مداری بالا بلند تر و عالی تر و امروزی تر برسیم.
روز زایش زرتشت بزرگ، فیلسوف، شاعر و پیامبر خرد بر ملت بزرگ ایران فرخنده باد
/ دکتر احمد پناهنده

۱۳۸۸ فروردین ۴, سه‌شنبه

ارزان‌ترین اتومبیل جهان وارد بازار شد


شرکت تاتا ارزان ترین اتومبیل جهان را تحت عنوان "نانو" به بازار هند عرضه کرد.
فروش این اتومبیل که تنها صد هزار روپیه (معادل 1979 دلار) قیمت گذاری شده در طی 10 روز آینده آغاز خواهد شد.
تاتو امیدوار است اتومبیل نانو که سه متر طول دارد و می تواند پنج نفر را حمل کند برای مردم هند آنقدر ارزان محسوب شود که میلیون ها نفر از مردم این کشور موتورسیکلت های خود را با آن عوض کنند.
راتان تاتا رئیس شرکت تاتا عرضه این اتومبیل را "گامی مهم" خواند. با این حال تحلیلگران می گویند اتومبیل نانو پس از حداقل شش سال به سودآوری خواهد رسید.
تاخیر به دلیل بروز مناقشه
اتومبیل چهار-در نانو از موتوری بهره گرفته که تنها 624 سی سی حجم و توانی معادل 33 اسب بخار دارد.
مدل ساده این اتومبیل از دستگاه تهویه، رادیو، فرمان هیدرولیک و کیسه هوا (Airbag) برخوردار نیست اما مشتریان می توانند با پرداخت پول بیشتر مدل های مجهزتر این اتومبیل را نیز بخرند.
شرکت تاتا همچنین مشغول آماده کردن نسخه بزرگتری از این اتومبیل برای فروش در اروپا است. قرار است این نسخه در سال 2011 در بازارهای اروپایی عرضه شود و قیمت آن بیش از 4200 یورو اعلام شده است.
تحلیلگران می گویند اگر این اتومبیل با استقبال مردم در هند روبرو شود، شرکت تاتا احتمالا برای برآورده کردن تقاضا با مشکل مواجه خواهد شد؛ زیرا کارخانه اصلی شرکت تاتا که در ایالت گوجرات در غرب هند واقع است و ظرفیت تولید 250 هزار اتومبیل در سال را دارد تا سال آینده میلادی شروع به کار نخواهد کرد و تاتا در کارخانه های فعلی خود تنها امکان ساخت 50 هزار دستگاه اتومبیل در سال را دارد.
دلیل تاخیر ایجاد شده در راه اندازی خطوط اصلی تولید شرکت تاتا، مناقشه ای بود که سال گذشته بر سر ساخت کارخانه اصلی این شرکت در در ایالت بنگال شرقی رخ داد و این شرکت نتوانست در زمین هایی که از کشاورزان خریده بود کارخانه خود را بنا کند.
این مسئله عرضه مدل نانو را شش ماه به تاخیر انداخت.
راوی کانت، مدیرعامل شرکت تات اعلام کرد ثبت نام برای خرید این اتومبیل از روز نهم ماه آوریل آغاز می شود و 100 هزار خریدار اول محصولات این شرکت بر اساس قرعه انتخاب خواهند شد.
تحویل این اتومبیل ها احتمالا از ماه ژوئیه آغاز می شود.
مشکلات مالی؟
تاتا که در سال گذشته میلادی موفق شد هفت میلیون دستگاه موتورسیکلت در هند به فروش برساند چشم به بازاری بزرگ برای محصولات خود دوخته است.
اما این شرکت هم مانند دیگر شرکت های اتومبیل سازی در جهان شاهد تاثیر منفی رکود بر میزان فروش خود بود.
شرکت تاتا در سه ماه آخر سال 2008 متحمل بیش از 52 میلیون دلار ضرر شد.
همچنین این شرکت هندی در حال حاضر برای تامین منابع مالی لازم جهت بازپرداخت دو سوم وام سه میلیارد پوندی خود (برای خرید شرکت های جگوار و لندروور در تابستان سال گذشته میلادی) با مشکل مواجه است.

مشاهده بچه فیل صورتی در بوتسوانا !


یک بچه فیل صورتی برای اولین بار در بوتسوانا مشاهده شده است.
یک فیلمبردار حیات وحش تصاویری از این بچه فیل را در دلتای اوکاوانگو میان گله ای مرکب از هشتاد فیل ضبط کرده است.
متخصصان می گویند این بچه فیل احتمالا آلبینو (زال) است که بیماری بسیار نادری میان فیل های آفریقایی محسوب می شود.
این متخصصان نسبت به زنده ماندن این بچه فیل در دراز مدت اطمینان خاطر ندارند و می گویند گرمای سوزان آفتاب آفریقا می تواند باعث کوری این بچه فیل شود و مشکلات پوستی برای او ایجاد کند.
مایک هولدینگ که در حین فیلمبرداری برای برنامه حیات وحش بی بی سی این بچه فیل را دیده، می گوید: "ما او را برای چند دقیقه، هنگامی که گله فیل ها در حال عبور از رودخانه بود، دیدیم."
او می افزاید: "این برای تمامی اعضای گروه ما، لحظه ای هیجان آمیز بود. می دانستیم امر نادری را می بینیم و هیچ کس نمی توانست آنچه را که می بیند، باور کند."
فیل های آلبینو (زال) معمولا سفید نیستند و رنگ آنها بیشتر قهوه ای مایل به قرمز و صورتی است.
این نوع بیماری میان فیل های آسیایی دیده می شود و در گونه های فیل های بزرگ آفریقایی کمتر دیده شده است.
دکتر مایک چیس، بوم شناس که مسئول سازمان فیل های بدون مرز است، می گوید: "تا کنون من فقط سه بچه فیل صورتی در پارک ملی کروگر در آفریقای جنوبی دیده ام."
او می افزاید: "این احتمالا اولین مورد مشاهده شده در شمال بوتسوانا است که مستند شده است."
"ما ده سال است که بر روی فیل های این منطقه مطالعه می کنیم و این اولین مورد فیل آلبینو است که ثبت شده است."
او می گوید با توجه به شرایط موجود، شانس این بچه فیل برای زنده ماندن کم است.
دکتر چیس می افزاید: "آنچه بر سر بچه فیل های دارای آلبینو می افتد، هنوز یک معما است."
او می گوید ممکن است اندک امیدی برای نجات این بچه فیل وجود داشته باشد و به نظر می رسد او توانسته خود را با شرایط زندگی اش تطبیق دهد.
به گفته دکتر چیس، چون این بچه فیل در دلتای اوکاوانگو دیده شده، او شانس بیشتری برای بقا دارد، چون می تواند در زیر درخت های بزرگ پناه بگیرد و با گل و لای رودخانه مانع از نفوذ تابش مستقیم نور خورشید بر روی پوستش شود."
او می افزاید این بچه فیل که به نظر دو تا سه ماهه بود، در زیر سایه مادرش راه می رفت.
به گفته او، این رفتار نشان می دهد که این بچه فیل نسبت به آفتاب سوزان آفریقا آگاه است و برای بقا، رفتار منحصر به فردی پیش گرفته است.
دکتر مایک چیس در انتها می گوید: "می دانم که فیل ها قدرت انطباق بالایی دارند، باهوش هستند و در زنده ماندن مهارت دارند."

۱۳۸۸ فروردین ۳, دوشنبه

چطور گوشت را بی‌خطر كباب كنيم ؟


کباب کردن و اصولا هر پخت و پزی در درجه حرارت‌های بالا مواد شیمیایی سرطان‌زایی را تولید می‌کند. اما کباب کردن را می‌توان به شکل بی‌خطرتری انجام داد.
هنگامی که گوشت می‌‌خوریم در واقع بافت عضلانی می‌‌خوریم - که عمدتا شامل سلول‌های عضلانی، مقداری کلاژن که بافت همبند را تشکیل می‌دهد (هر چه کلاژن بیشتر باشد، گوشت سفت‌تر می‌شود) و چربی می‌شود.
پختن با تغییر دادن پروتئین درون سلول‌های عضلانی - متراکم‌‌کردن بیشتر آن و خارج کردن آب از آن- بافت گوشت را به طور خوشایندی سفت و آبدار می‌کند.
اما هنگامی که درجه حرارت گوشت به 75 تا 80 درجه سانتیگراد می‌رسد، آب تبخیر می‌شود، پروتئین‌ها بیشتر فشرده می‌شوند و بافت چروکیده می‌شود. به این ترتیب گوشت ترد و آبدار مثل چرم سفت می‌شود.
اما درجه حرارت زیاد تنها گوشت را از لحاظ طعم خراب نمی‌کند. در درجه حرارت بالا اسیدهای آمینه، واحدهای ساختمانی پروتئین‌ با کراتین- ترکیبی که در بافت عضلانی یافت می‌شود - وارد واکنش میشوند و موادی به نام "آمین‌های هتروسیکلیک"‌تولید می‌کنند.
این مواد شیمیایی به میزان بسیار کم در حد میلیاردیوم گرم به وجود می‌آیند. اما تجربیات آزمایشگاهی و حیوانی نشان می‌دهند که آمین‌های هتروسیکلیک دارای خواص سرطان‌زای قوی هستند.
همچنین شواهد همه‌گیرشناختی فزاینده‌ای نشان میدهند که افرادی که زیاد گوشت می‌خورند، در معرض خطر بیشتر ابتلا به اشکال متعدد سرطان قرار دارند.
هر پروتئین سوخته‌شده حاوی آمین‌های هتروسیکلیک است، اما مقدار این آمین‌ها در تخم‌مرغ یا پروتئین سویا در مقایسه با گوشت اندک است، چرا که گوشت از بافت عضلانی تشکیل شده است که سرشار از کراتین است.
گرچه اغلب بررسی‌ها هنگامیکه مسئله آمین‌های هتروسیکلیک مطرح است، گوشت قرمز را به عنوان مظنون اصلی به شمار می‌‌‌آورند، گوشت ماهی و مرغ هم به همان اندازه حاوی این آمین‌ها هستند.
گوشت ماهی و مرغ گزینه‌ای سالم‌تری نسبت به گوشت قرمز هستند، اما این امر به خاطر نوع چربی موجود آنهاست.
بیش از آنکه نوع گوشت مطرح باشد، درجه حرارت بالا عامل اصلی در تشکیل آمین‌های هتروسیکلیک است. برای همین است، کباب‌کردن، برشته‌کردن و سرخ‌کردن مشکل‌زا هستند: این شیوه‌های پخت و پز گوشت را تا درجه حرارت بسیار بالایی گرم می‌کنند.
آمین‌های هتروسیکلیک معمولا در چند میلی متر بیرونی قطعه گوشت که بیش از همه نزدیک منبع حرارت است، تشکیل می‌شوند.
کباب‌کردن مشکلی مضاعف می‌آفریند، زیرا همچنین گوشت را در معرض مواد شیمیایی سرطان‌زا (به نام هیدروکربن‌های آروماتیک پلی‌سیکلیک) قرار می‌دهد که در دود برخاسته از زغال‌ها و قطرات چربی که روی آنها می‌چکد و شعله می‌کشد، وجود دارند و بر روی گوشت می‌نشینند.
این که گوشت را چه مدت بپزید هم عاملی است که در تشکیل آمین‌های هتروسیکلیک دخیل است. بررسی‌ها نشان داده‌اند که گوشت سرخ‌شده برای ده دقیقه در درجه حرارت 240 درجه سانتی‌‌گراد، دو برابر بیشتر از گوشت سرخ‌شده در همین درجه حرارت برای چهار دقیقه حاوی آمین‌های هتروسیکلیک هستند. البته در درجه حرارت‌های پایین‌تر میزان این افزایش به این شدت نیست.
بسته به درجه حرارتی که گوشت در آن پخته می‌شود، گوشت آب‌پز‌‌شده یا تنوری‌شده در فر ممکن است حاوی مقداری آمین‌های هتروسیکلیک باشند، اما این مقدار بسیار کمتر از مقدار تولید شده در سرخ‌کردن، کباب‌کردن یا برشته‌کردن است.
یکی از راه‌هایی که برای کم کردن تشکیل آمین‌های هتروسیکلیک در گوشت پیشنهاد شده خواباندن آن در سس است. نظر بر این است که این کار باعث مرطوب و پایین نگه داشتن درجه حرارت آن می‌شود. به علاوه شاید برخی از سس‌ها باعث وارد شدن مواد آنتی‌اکسیدانی در گوشت شود که اثرات آمین‌های هتروسیکلیک را خنثی کند.
اما تحقیقات در مورد تاثیر سس‌های مختلف از این لحاظ نتایج متفاوتی را به دست داده است و بنابراین هنوز در این مورد نمی‌توان با قاطعیت سخن گفت.
حتی اگر خواباندن گوشت در سس، پاسخ نباشد، شیوه‌هایی وجود دارند که به شما کمک خواهند کرد که درجه حرارت گوشت را هنگام پختن پایین بیاورید:
گوشت را در قطعات کوچک بپزید: این کار باعث می‌شود درجه حرارت گوشت پایین بیاید.
گوشت لخم‌تر انتخاب کنید: چربی کمتر باعث می‌شود که شعله‌های کمتر و بنابراین دود کمتری تولید شود.
قبل از کباب کردن از مایکروویو استفاده کنید: پیش از کباب کردن گوشت، آن را برای دو دقیقه در اجاق مایکرو ویو بپزید. این کار محتوای آمین‌های هتروسیکلیک را به اندازه 90 درصد کاهش می‌دهد. در انجام این کار افراط نکنید، زیرا مایکرویو کردن زیاد گوشت را خشک می‌کند.
گوشت را گرم کنید: هر چه گوشت هنگام شروع کباب کردن، گرم‌تر باشد، زمان کمتری برای پختن لازم خواهد بود. یک راه این است که قطعات گوشت در پوششی بپیچید و آنها را 30 تا 60 دقیقه در آب گرم قرار دهید. اما اگر این کار را انجام دادید باید فورا گوشت را بپزید، زیرا باکتری به سرعت در گوشت گرم رشد می‌کند.
به طور مرتب گوشت را پشت و رو کنید: پشت و رو کردن مرتب گوشت به معنای آن است که هیچ طرف گوشت بیش از اندازه حرارت جذب نمی‌کند یا حرارت از دست نمی‌دهد، بنابراین گوشت سریع‌تر می‌پزد و لایه‌های بیرونی آن کمتر دچار سوختگی می‌شود- و احتمالا آمین‌های هتروسیکلیک کمتری در آن به وجود می‌‌آید.
در هر حال در نظر داشته باشید که این میزان خطرها مربوط به افرادی است که مقداری زیادی گوشت‌های کبابی یا سرخ‌کرده می‌خورده‌اند. و گرنه خوردن گاهگاهی کباب و مانند آن خطر چندانی ندارد.
منبع: hamshahrionline.ir

دانشمندان در صدد يافتن راه هايی هستند تا بتوانند فضانوردان را به خواب طولانی فرو برند


دانشمندان در صدد يافتن راه هايی هستند تا بتوانند فضانوردان را به خواب طولانی فرو برند و سفر فضايی و اقامت فضانوردان در ايستگاه فضايی بين المللی را راحت تر سازند.Space hibernation***ايستگاه فضايی بين المللی ممکن است از ديدگاه فناوری شگفت انگيز باشد ولی برای فضانوردان ساکن آن جای آسايش چندانی نيست. محدوديت های کنونی سفرهای فضايی فشار بسياری را بر جسم ، فکر و روان فضانوردان وارد می کند . يکی از اين محدوديت ها کوچکی و خفقان آور بودن فضای سفينه و يا ايستگاه فضايی است. برای حل اين مشکل دانشمندان به دنيای حيوانات و ساختار بدن آن ها که اجازه خواب زمستانی يا به عبارتی Hibernation را می دهد چشم دوخته اند. شرايطی بسيار مطلوب برای فضانوردانی که شايد ماه ها و سالها در فضا بمانند. به اين منظور آژانس فضايی اروپايی به دانشگاه پاويا در ايتاليا ماموريت داده است خواب زمستانی حيوانات را مطالعه کند. پژوهشگران اين دانشگاه توانسته اند با استفاده از يک ملکول مصنوعی به نام Dadle که ويژگی هايی شبيه به ترياک را دارد حال سکونی شبيه به خواب زمستانی را در سلول های کشت شده آزمايشگاهی ايجاد کنند.اين ملکول انرژی مصرفی سلول را کاهش و در نتيجه سلول را به خواب فرو می برد. دانشمندان اين شيوه را بر روی موش که به خواب زمستانی فرو نمی رود آزمايش کرده اند. در اين آزمايش ملکول Dadle به بدن موش تزريق می شود و ضربان قلب و فعاليت های مغز موش با موشی که ملکول به او تزريق نشده مقايسه می شود. اين آزمايش نشان از موثر بودن ملکول داشته است. کند شدن ضربان قلب ، فعاليت مغز ، سوخت و ساز بدن و کم شدن در جه حرارت بدن از ويژگی های عمده و شناخته شده بدن حيوانات به هنگام خواب زمستانی آن ها است.تزريق ماده ای برای ايجاد خوابی ، چون خواب زمستانی حيوانات، به قلب و ريه می تواند جراحی های پيوند اين اعضا را سهل و موفق تر سازد. چنين شيوه ای حتی می تواند در مورد کسانی که بيماری يا جراحت های غير قابل علاج دارند به کار گرفته شود تا بتوان تا زمان کشف درمان، بيمار را در خواب نگاهداشت گر چه تا آن روز که اين معجزات پزشکی امکان پذير شود راه بسياری در پيش است.کشف شيوه ای برای خواب کردن انسان برای چند ماه يا چند سال و کند کردن سوخت و ساز بدن، نه تنها از فشار جسمی بر بدن فضانورد می کاهد بلکه در طول سفر فضايی مصرف آذوقه و نياز به فضا و اکسيژن را در سفينه کاهش می دهد که موجب سبک تر شدن سفينه و سهل و سريع تر شدن پرواز آن می شود.
/خبرنامه شبکه فارسی صدای آمريکا

۱۳۸۸ فروردین ۱, شنبه

درباره نوروز بیشتر بدانید



نوروز (Nowrūz) یکی از کهن‌ترین جشن‌های به جا مانده از دوران باستان است. خاستگاه نوروز در ایران باستان است و هنوز مردم مناطق مختلف فلات ایران نوروز را جشن می‌گیرند. زمان برگزاری نوروز، در آغاز فصل بهار است. نوروز در ایران و افغانستان آغاز سال نو محسوب می‌شود و در برخی دیگر از کشورها تعطیل رسمی است.زمان نوروزجشن نوروز از لحظه اعتدال بهاری آغاز می‌شود. در دانش ستاره‌شناسی، اعتدال بهاری یا اعتدال ربیعی در نیم‌کره شمالی زمین به لحظه‌ای گفته می‌شود که خورشید از صفحه استوای زمین می گذرد و به سوی شمال آسمان می‌رود. این لحظه، لحظه نخست برج حمل نامیده می‌شود،و در تقویم هجری خورشیدی با نخستین روز (هرمز روز یا اورمزد روز) از ماه فروردین برابر است. نوروز در تقویم میلادی با ۲۱ یا ۲۲ مارس مطابقت دارد.در کشورهای ایران و افغانستان که گاهشمار هجری خورشیدی به کار برده می‌شود، نوروز، روز آغاز سال نو است. اما در کشورهای آسیای میانه و قفقاز، گاهشمار میلادی رایج است و نوروز به عنوان آغاز فصل بهار جشن گرفته می‌شود و روز آغاز سال محسوب نمی‌شود.
واژه نوروزواژه نوروز یک اسم مرکب است که از ترکیب دو واژه پارسی «نو» و «روز» به وجود آمده است. این نام در دو معنی به‌کار می‌رود:۱) نوروز عام: روز آغاز اعتدال بهاری و آغاز سال نو۲) نوروز خاص: روز ششم فروردین با نام «روز خرداد»
ایرانیان باستان از نوروز به عنوان ناوا سرِدا یعنی سال نو یاد می‌کردند. مردمان ایرانی آسیای میانه نیز در زمان سغدیان و خوارزمشاهیان، نوروز را نوسارد و نوسارجی به معنای سال نو می‌نامیدند.
واژه نوروز در الفبای لاتیندر متن های گوناگون لاتین، بخش نخست واژه نوروز با املای No ،Now ،Nov و Naw و بخش دوم آن با املای Ruz، Rooz و Rouz نوشته شده است. در برخی از مواقع این دو بخش پشت سر هم و در برخی با فاصله نوشته می‌شوند. اما به باور دکتر احسان یارشاطر بنیان‌گذار دانشنامه ایرانیکا، نگارش این واژه در الفبای لاتین با توجه به قواعد آواشناسی، به شکل Nowruz توصیه می‌شود. این شکل از املای واژه نوروز، هم‌اکنون در نوشته‌های یونسکو و بسیاری از متون سیاسی به کار می رود.
تاریخچهمنشا و زمان پیدایش نوروز، به درستی معلوم نیست،اما این جشن، تاریخچه ای سه هزار ساله دارد. در برخی از متن های کهن ایران ازجمله شاهنامه فردوسی و تاریخ طبری، جمشید و در برخی دیگر از متن ها، کیومرث به‌عنوان پایه‌گذار نوروز معرفی شده است. پدید آوری نوروز در شاهنامه، بدین گونه روایت شده است که جمشید در حال گذشتن از آذربایجان، دستور داد تا در آنجا برای او تختی بگذارند و خودش با تاجی زرین بر روی تخت نشست. با رسیدن نور خورشید به تاج زرین او، جهان نورانی شد و مردم شادمانی کردند و آن روز را روز نو نامیدند.
برخی از روایت‌های تاریخی، آغاز نوروز را به بابلیان نسبت می‌دهد. بر طبق این روایت‌ها، رواج نوروز در ایران به ۵۳۸ سال قبل از میلاد یعنی زمان حمله کورش بزرگ به بابل بازمی‌گردد. همچنین در برخی از روایت‌ها، از زرتشت به‌عنوان بنیان‌گذار نوروز نام برده شده است.
اما در اوستا (دست کم در گاتها) نامی از نوروز برده نشده است.
نوروز در زمان هخامنشیاننگاره مراسم پیشکش هدایا به پادشاه ایران در تخت جمشید. برخی از پژوهشگران، این مراسم را به نوروز مربوط می‌دانند.نگاره مراسم پیشکش هدایا به پادشاه ایران در تخت جمشید. برخی از پژوهشگران، این مراسم را به نوروز مربوط می‌دانند. کوروش بزرگ، بنیان‌گذار هخامنشیان، نوروز را در سال ۵۳۸ قبل از میلاد، جشن ملی اعلام کرد. وی در این روز برنامه‌هایی برای ترفیع سربازان، پاکسازی مکان‌های همگانی و خانه های شخصی و بخشش محکومان اجرا می‌نمود. این آیین‌ها در زمان دیگر پادشاهان هخامنشی نیز برگزار می‌شده است. در زمان داریوش یکم، مراسم نوروز در تخت جمشید برگزار می‌شد. البته در سنگ‌نوشته‌های به‌جا مانده از دوران هخامنشیان، به‌طور مستقیم اشاره‌ای به برگزاری نوروز نشده است. اما بررسی ها بر روی این سنگ‌نوشته‌ها نشان می‌دهد که مردم در دوران هخامنشیان با جشن‌های نوروز آشنا بوده‌اند، و هخامنشیان نوروز را با شکوه و بزرگی جشن می‌گرفته‌اند.[ شواهد نشان می‌دهد داریوش یکم هخامنشی، به مناسبت نوروز در سال ۴۱۶ قبل از میلاد سکه‌ای از جنس طلا ضرب نمود که در یک سوی آن سربازی در حال تیراندازی نشان داده شده است.در دوران هخامنشی، جشن نوروز در بازه‌ای زمانی میان ۲۱ اسفند تا ۱۹ اردیبهشت برگزار می‌شده است.
نوروز در زمان اشکانیان و ساسانیان
در زمان اشکانیان و ساسانیان نیز نوروز گرامی داشته می‌شد. در این دوران، جشن‌های متعددی در طول یک سال برگزار می‌شد که مهمترین آنها نوروز و مهرگان بوده است. برگزاری جشن نوروز در دوران ساسانیان چند روز (دست کم شش روز) طول می‌کشید و به دو دوره نوروز کوچک و نوروز بزرگ تقسیم می‌شد. نوروز کوچک یا نوروز عامه پنج روز بود و از یکم تا پنجم فروردین گرامی داشته می‌شد و روز ششم فروردین (خردادروز)، جشن نوروز بزرگ یا نوروز خاصه برپا می‌شد. در هر یک از روزهای نوروز عامه، طبقه‌ای از طبقات مردم (دهقانان، روحانیان، سپاهیان، پیشه‌وران و اشراف) به دیدار شاه می‌آمدند و شاه به سخنان آنها گوش می‌داد و برای حل مشکلات آنها دستور صادر می‌کرد. در روز ششم، شاه حق طبقات گوناگون مردم را ادا کرده بود و در این روز، تنها نزدیکان شاه به حضور وی می‌آمدند.
شواهدی وجود دارد که در دوران ساسانی سال‌های کبیسه رعایت نمی‌شده‌است. بنابراین نوروز هر چهار سال، یک روز از موعد اصلی خود (آغاز برج حمل) عقب می‌ماند و درنتیجه زمان نوروز در این دوران همواره ثابت نبوده و در فصل های گوناگون سال جاری بوده است.
اردشیر بابکان، بنیان گذار سلسله ساسانیان، در سال ۲۳۰ میلادی از دولت روم که از وی شکست خورده بود، خواست که نوروز را در این کشور به رسمیت بشناسند. این درخواست مورد پذیرش سنای روم قرار گرفت و نوروز در قلمرو روم به Lupercal معروف شد.
در دوران ساسانیان، ۲۵ روز پیش از آغاز بهار، در دوازده ستون که از خشت خام برپا می‌کردند، انواع حبوبات و غلات (برنج، گندم، جو، نخود، ارزن، و لوبیا) را می‌کاشتند و تا روز شانزدهم فروردین آنها را جمع نمی‌کردند. هر کدام از این گیاهان که بارورتر شود، در آن سال محصول بهتری خواهد داد. در این دوران همچنین رایج بود که در بامداد نوروز، مردم به یکدیگر آب بپاشند. از زمان هرمز یکم مرسوم شد که مردم در شب نوروز آتش روشن نمایند. همچنین از زمان هرمز دوم، رسم دادن سکه در نوروز به‌عنوان عیدی رایج شد.
نوروز پس از اسلاماز برگزاری آیین‌های نوروز در زمان امویان نشانه‌ای در دست نیست و در زمان عباسیان نیز به نظر می‌رسد که خلفا گاهی برای پذیرش هدایای مردمی، از نوروز استقبال می‌کرده‌اند. با روی کار آمدن سلسله‌های سامانیان و آل بویه، جشن نوروز با گستردگی بیشتری برگزار ‌شد.
در دوران سلجوقیان، به دستور جلال‌الدین ملک‌شاه سلجوقی تعدادی از ستاره شناسان ایرانی از جمله خیام برای بهترسازی گاهشمار ایرانی گرد هم آمدند. این گروه، نوروز را در یکم بهار قرار دادند و جایگاه آن را ثابت نمودند. بر اساس این گاهشمار که به تقویم جلالی معروف شد، برای ثابت ماندن نوروز در آغاز بهار، مقرر شد که هر چهار سال یک‌بار، تعداد روزهای سال را (به‌جای ۳۶۵ روز)، برابر با ۳۶۶ روز در نظر بگیرند. طبق این قاعده، می‌‌بایست پس از انجام این کار در ۷ دوره، در دوره هشتم، به جای سال چهارم، بر سال پنجم یک روز بیفزایند. این گاهشمار از سال ۳۹۲ هجری آغاز شد.
نوروز در دوران صفویان نیز برگزار می‌شد. در سال ۱۵۹۷ میلادی، شاه عباس صفوی مراسم نوروز را در عمارت نقش جهان اصفهان برگزار نمود و این شهر را پایتخت همیشگی ایران اعلام نمود.
نوروز در دوران معاصرنوروز به‌عنوان یک میراث فرهنگی در دوران معاصر همواره مورد توجه مردم قرار داشته و هرساله برگزار می‌شود. البته برگزاری جشن نوروز به‌صورت آشکار در برخی از کشورها توسط برخی حکومت‌ها برای مدت‌زمانی ممنوع بوده است. حکومت شوروی برگزاری جشن نوروز را در برخی از کشورهای آسیای میانه مانند ترکمنستان، قرقیزستان و تاجیکستان ممنوع کرده بود و این ممنوعیت تا زمان میخائیل گورباچف ادامه داشت. با این وجود، مردم این مناطق نوروز را به‌گونه ی پنهانی و یا در روستاها جشن می‌گرفته‌اند. همچنین برخی از مردم این مناطق برای جلب موافقت مقامات محلی نام دیگری بر روی نوروز می‌گذاشتند؛ به‌طور مثال در تاجیکستان، مردم با اتلاق جشن لاله یا جشن ۸ مارس سعی می‌کردند که آیین‌های نوروز را بی مخالفت مقامات دولتی به جای آورند.همچنین در افغانستان، در دوران حکومت طالبان، برگزاری جشن نوروز ممنوع بود و این حکومت تنها تقویم هجری قمری را به رسمیت می‌شناخت.
جغرافیای نوروزمنطقه‌ای که در آن جشن نوروز برگزار می‌شد، امروزه شامل چند کشور می‌شود. نوروز همچنان در این کشورها جشن گرفته می‌شود. با وجودی که بسیاری از آیین‌های نوروزی در این کشورها به‌صورت مشابه در این کشورها برگزار می‌شود، اما برخی آیین‌های نوروز در این کشورها دارای تفاوت‌هایی با یکدیگر هستند. به‌طور مثال در افغانستان در روز نخست نوروز، سفره هفت‌میوه می‌چینند ولی در ایران، سفره هفت سین می‌اندازند.همچنین کشورهایی مانند مصر و چین جزو سرزمین‌هایی نیستند که در آنها نوروز جشن گرفته می‌شد، اما امروزه جشن‌هایی مشابه جشن نوروز در این کشورها برگزار می‌شود.کشورهایی که نوروز را جشن می‌گیرند .ایران • افغانستان • تاجیکستان • ترکمنستان • عراق • ترکیه • سوریه • لبنان • جمهوری آذربایجان • ازبکستان • قرقیزستان • قزاقستان • پاکستانکشورهایی که جشنی مشابه نوروز دارند ارمنستان • مصر • چین • زنگبار- آیین‌هاخانه‌تکانیخانه‌تکانی یکی از آیین‌های نوروزی است که مردم بیشتر مناطقی که نوروز را جشن می‌گیرند به آن پایبندند. در این آیین، تمام خانه و وسایل آن در آستانه نوروز گردگیری، شستشو و تمیز می‌شوند. این آیین در کشورهای مختلف از جمله ایران، تاجیکستان و افغانستان برگزار می‌شود.
آتش‌افروزی
رسم افروختن آتش، از زمان‌های کهن در مناطق نوروز رایج شده است. در ایران و بخش‌هایی از افغانستان، این رسم به‌صورت روشن کردن آتش در شب آخرین چهارشنبه سال رایج است. این مراسم چهارشنبه‌سوری نام دارد. پریدن از روی آتش در ایام نوروز در ترکمنستان نیز رایج است.همچنین رسم افروختن آتش در بامداد نوروز بر پشت بام‌ها در میان برخی از زرتشتیان (از جمله در برخی از روستاهای یزد در ایران) مرسوم است.
سفره‌های نوروزی
سفره‌های نوروزی یکی از آیین‌های مشترک در مراسم نوروز در بین مردمی است که نوروز را جشن می‌گیرند. در بسیاری از نقاط ایران و برخی از نقاط افغانستان، سفره هفت سین پهن می‌شود. در این سفره هفت چیز قرار می‌گیرد که با حرف سین آغاز شده باشد؛ مثل سرکه، سنجد، سمنو، سیب،سبزه،سماق و سیر.
در کابل و شهرهای شمالی افغانستان، سفره هفت میوه رایج است. در این سفره، هفت میوه قرار می‌گیرد، از جمله؛ کشمش سبز و سرخ، چارمغز، بادام، پسته، زردآلو و سنجد. چیدن سفره‌ای مشابه با استفاده از میوه‌ خشک شده، در بین شیعیان پاکستان هم مرسوم است.
علاوه بر این، سفره هفت شین در میان زرتشتیان، و سفره هفت میم در برخی نقاط واقع در استان فارس در ایران رایج است. در جمهوری آذربایجان نیز بدون توجه به عدد هفت، بر روی سفره‌های نوروزی خود، آجیل قرار می‌دهند.
خوراک های نوروزی
یکی از رایج‌ترین خوراکهایی که به مناسبت نوروز پخته می‌شود، سمنو (سمنک، سومنک، سوملک، سمنی، سمنه) است. این خوراک با استفاده از جوانه گندم تهیه می‌شود. در بیشتر کشورهایی که نوروز را جشن می‌گیرند، این خوراک پخته می‌شود. در برخی از کشورها، پختن این خوراک با آیین‌های خاصی همراه است. زنان و دختران در مناطق مختلف افغانستان، تاجیکستان ، ترکمنستان و ازبکستان سمنو را به‌صورت دسته‌جمعی و گاه در طول شب می‌پزند و درهنگام پختن آن سرودهای ویژه ای می‌خوانند.پختن خوراکهای دیگر نیز در نوروز مرسوم است. به‌طور مثال در بخش‌هایی از ایران؛ سبزی پلو با ماهی، در ترکمنستان؛ نوروزبامه، در قزاقستان؛ اویقی آشار ، در بخارا؛ انواع سمبوسه ، پخته می‌شود. به‌طور کلی پختن خوراکهای نوروزی در هر منطقه‌ای که نوروز جشن گرفته می‌شود مرسوم است و هر منطقه‌ای خوراکها و شیرینی‌های مخصوص به خود را دارد.دید و بازدید
دید و بازدید عید یا عید دیدنی یکی از سنت‌های نوروزی است که در بیشتر کشورهایی که آن را جشن می‌گیرند، رایج است. در برخی از مناطق، یاد کردن از گذشتگان و حاضر شدن بر مزار آنان در نوروز نیز رایج است.مسابقه های ورزشی
برگزاری مسابقات ورزشی عمومی در معابر شهری و روستایی، یکی‌ دیگر از آیین‌هایی است که در برخی از کشورها به مناسبت نوروز برگزار می‌شود. در ترکمنستان، مردان و زنان ترکمن، بازی‌ها و سرگرمی‌های ویژه‌ای از جمله سوارکاری، کشتی، پرش برای گرفتن دستمال از بلندی و شطرنج برگزار می‌کنند. برپایی جنگ خروس و شاخ‌زنی ‌قوچ‌ها از دیگر مراسمی است که در ترکمنستان برگزار می‌شود.
در استان‌های شمالی افغانستان نیز مسابقات بزکشی به مناسبت‌های مختلف از جمله نوروز برگزار می‌شود.طبیعت‌گردی
مردم ایران روز سیزدهم فروردین، به مکان‌های طبیعی مانند پارک‌ها، باغ‌ها، جنگل‌ها و مکان های خارج از شهر می‌روند. این مراسم سیزده‌به‌در نام دارد. از کارهای رایج در این جشن، گره زدن سبزه و گفتن دروغ سیزده است. مراسم سیزده‌به‌در در مناطق غربی افغانستان ازجمله شهر هرات نیز برگزار می‌شود. با وجودی که روز سیزدهم فروردین در کشور افغانستان جزو تعطیلات رسمی نیست، اما مردم این مناطق برای گردش در طبیعت، عملا کسب و کار خود را تعطیل می‌کنند. مردم این منطقه همچنین نخستین چهارشنبه سال را نیز با گردش در طبیعت سپری می‌کنند.
علاوه بر این، ساکنان کابل در افغانستان، در طول دو هفته نخست سال برای گردش به همراه خانواده به مناطقی که در آنها گل ارغوان می‌روید، می‌روند.یکی دیگر از آیین‌های نوروز که در آسیای میانه و کشور تاجیکستان مرسوم است، مراسم گل‌گردانی و بلبل‌خوانی است. گل گردان‌ها از دره و تپه و دامنهکوه‌ها، گل چیده و اهل دهستان خود را از پایان یافتن زمستان و فرا رسیدن عروس سال و آغاز کشت و کار بهاری و آمدن نوروز مژده می‌دهند.
منبع : ویکی یپدیا

۱۳۸۷ اسفند ۳۰, جمعه

رسم زيبای هديه دادن و هديه گرفتن


از قديم رسم بوده است روز نوروز و در ديدارهای نوروزی افراد به همديگر و به ويژه به کودکان هديه بدهند.در بيشتر مواقع برای بيشتر مردم نفس خود عيدی مهم است، نه بزرگی يا گران قيمتی آن.
از ديروز تا امروز
ميرصادق 83 ساله و ترک زبان است و می گويد در دوران کودکی دوتا از عموهايش به او يک ريال و 3 ريال عيدی می دادند و چون آن موقع واحد پول خرد شاهی بود و سکه ها يک شاهی، دوشاهی، پنج شاهی و ده شاهی و يک ريالی بود، پول دريافتی به خاطر خرد بودن آنها، زياد بود و در يک مشت او جا می گرفت. او می افزايد ديگران تخم مرغ پخته و رنگ کرده و گردو عيدی می دادند.
حالا که او پدر بزرگ شده، مقداری اسکناس نو لای قران می گذارد و در موقع سال تحويل قران را رو به روی افراد خانواده می گيرد تا آنها يک اسکناس به اصطلاح خودش به عنوان سفته اول سال دريافت کنند. اما سهم نوه ها چندين اسکناس است. او می گويد هديه دادن را بيشتر از هديه گرفتن دوست دارد.
ژيلا کرد عراقی مقيم ايران است، شوهر او در خانه های مردم کار می کند و درآمدش با خرجش به سختی جفت و جور می شود.شوهر ژيلا خريد لباس و کفش عيد را به عنوان عيدی به او و بچه ها می دهد.ژيلا با همه سختی کاری و مالی نوروز را بسيار دوست دارد و می گويد روز عيد خستگی ام درمی رود.
همايون مهندس کامپيوتر است و عيدها به همسرش طلا و به بچه هايش پول يا وسايل بازی گرانقيمت هديه می دهد و خودش از خانواده پدری و همسر و بچه هايش معمولا پيراهن ، تی شرت، ادوکلن يا کتاب های هيجان انگيز و سی دی و دی وی دی هديه می گيرد. او می گويد خرج کردن برای زن و بچه اش را دوست دارد.هديه دادن و هديه گرفتن به نظر او وقتی درآمد آدم مکفی باشد کاری بسيار قشنگ است.
جمال کارگر مخابرات است و فقط به افراد خانواده اش مقداری پول هديه می دهد و هديه گرفتن را دوست ندارد، چون او هم مجبور می شود، با خريد هديه ای کار هديه دهنده را جبران کند.
هديه دادن رسمی است خوشايند
اما آفاق عاشق هديه دادن است و آن را رسمی خوشايند و مطبوع می داند. هدايای او به رغم مبتکرانه بودنشان، چندان هم گران قيمت نيستند. مثلا چندسال پيش وقتی فهميد پدر شوهرش دلش می خواهد يک گلدان گل محبوبه شب داشته باشد، آن را همراه با کتابی در باره گلکاری به او هديه کرد.
آفاق می گويد در طول سال آرام آرام هدايای نوروز و سالگرد تولد نزديکانش را تهيه می کند و به همين دليل نزديک عيد دچار بی پولی و چه کنم نمی شود. او در مورد هدايايی که به خانم ها می دهد به قسمتی از خاطرات رومن گاری در کتاب ميعاد در سپيده دم که به نوعی زندگينامه رومن گاری است، اشاره می کند و می گويد: در جايی از کتاب مادر رومن گاری به او که مرد جوانی شده توصيه می کند که به زنانی که خيلی اهل خودآرايی اند کتاب هديه بده و به زنانی که ظاهر ساده ای دارند عطر هديه بده. آفاق هم از اين توصيه استفاده می کند.
هدايای او بسيار متنوع اند: از جلد چرمی دسته چک و عينک تا صنايع دستی و کتاب، کيف پول ، کيف دستی، عطر و آباژور و ده ها هديه متنوع ديگر.
فائزه و حسن که عازم حج عمره هستند و عيد را در مکه جشن خواهند گرفت، خرمشهری اند. فائزه از عرب های خرمشهر است و می گويد بين ما رسم است و می گويند " مهم اين است که يادم کنی، شده بايک پر کاه. "
فائزه می گويد شوهرش خريد هدايا را به او محول می کند و هدايايی را که او در طول سال و به مناسبت های گوناگون دريافت کرده است، جمع می کند و غير ضروری های آنها را در نوروز هديه می دهد.
چون اعراب زياد قهوه و به ويژه قهوه ترک می خورند، يکی از هدايای جالب او هديه قهوه خوب به اقوام و دوستان است. البته فائزه دوستانی دارد که سال هاست به آنها لباس هديه می دهد و از آنها کتاب هديه می گيرد.
مهدی 31 ساله چون بعد از ظهرها در تابلو سازی کار می کند، برای عيد تعدادی تابلو از نقش حيوانات و گلها را با وسايل تابلوسازی می سازد و به عزيزانش هديه می دهد. او نيز می گويد عاشق هديه دادن و هديه گرفتن است و اين کار را رسم بسيار پسنديده و با معنايی می داند. او معتقد است افراد اين طوری احساسات قلبی خود را نسبت به يکديگر بروز می دهند.
جمعه افغانی است که بدون مجوز در تهران زندگی و کار می کند، او می گويد بخش عمده ای از درآمد چندماه گذشته اش را برای خانواده اش در افغانستان فرستاده است تا آنها هم بتوانند رخت و لباسشان را نو کنند.
او با کت و شلواری که از يکی از فروشگاه های معروف به تاناکورا ( دست دوم فروشی ) خريده خودش را نونوار کرده، او می گويد وقتی برای ديدار خانواده ام به افغانستان می روم برای همسر ايرانی و بچه هايش هدايای کوچکی می برم.
جمعه به ياد ندارد که تا به حال در نوروز و در افغانستان هديه ای دريافت کرده باشد، ولی فکر می کند از رخ دادن چنين اتفاقی خيلی خوشحال شد.
آذر که روزنامه نگاری ميانسال است، معمولا به همه عزيزانش کتاب هديه می دهد و چيزهای متنوعی هديه می گيرد.او می گويد دهه های 50 تا 70 به هر کدام از بچه های فاميل و دوستانم سه کتاب کودکان هديه می دادم، حالا آن بچه ها بزرگ و خودشان صاحب بچه شده اند و نه تنها از خوشحالی خودشان از دريافت آن کتاب ها برای بچه هايشان تعريف می کنند و هنوز هم توقع دريافت هديه دارند، بلکه بچه های آنها هم توقع دارند در عيد حتما سه کتاب از او هديه بگيرند.
آذر می گويد وقتی بچه بود تابستان ها که به خانه مادر بزرگش در تبريز می رفتند، مادر بزرگ او را به صندوق خانه می برد و از صندوق چوبی، تو مخملی اش سهم او را از مارمالاد و نقل عيد به عنوان عيدی به او می داد. او می افزايد فقط خدا می داند مادربزرگ با اين کارش چقدر من را خوشحال می کرد.
بچه ها با عيدی هايشان چه می کنند
در رمان ها و برخی داستان کوتاه های ايرانی خوانده ايم که در دهه های ماضی بچه ها با پول عيدی شان به سينما می رفتند يا فريم فيلم ها و آرتيست های مورد علاقه شان را می خريدند. اين رسم هنوز از بين نرفته و فقط روزآمد شده است.
ياسمين کلاس اول دبيرستان است و با پول های عيدی اش سی دی و دی وی دی و کتاب می خرد. شاهين که می خواهد نقاش شود پول های عيدی اش را برای خريد کتاب های نقاشی بزرگان و هزينه های روزمره اش نگه می دارد.
دلارام و درسا می گويند هديه عمه بزرگشان را در عيد بيشتر از ساير هدايا دوست دارند، البته تاکيد می کنند پول عيدی را هم دوست دارند. مه آنها در عيد از يکی از انتشاراتی های بزرگ که قبض های 5 و 10 هزار تومانی کتاب ارائه می دهد، برای آنها قبض خريد کتاب می خرد و آنها قبض ها را تا آغاز تعطيلات تابستان و تعطيلی مدارس نگه می دارند و آن موقع برای خريد کتاب به آن کتابفروشی می روند.
پارسا سال دوم دبيرستان است و با پول های عيدی اش برای خودش تی شرت هايی را که پدر و مادرش حاضر نيستند پای آنها پولی بپردازند، می خرد.
البته در سال نو هستند کسانی هستند که به دليل وضع ناخوشايند مالی نه عيدی می دهند و نه عيدی می گيرند. و ما می توانيم در سال نو برای آنها از خدا گشايش مالی تقاضا کنيم.
نوروز در راه است و لحظه هديه دادن و هديه گرفتن نزديک می شود. آيا هنوز هم موقع باز کردن بسته هدايا مانند دوران کودکی بی تاب خواهيم شد؟

سال نو مبارک


۱۳۸۷ اسفند ۲۹, پنجشنبه

لحظه تحويل سال نو در شهرهاى بزرگ جهان



بی بی سی:سال نو خورشیدی در روز جمعه ۳۰ اسفند ۱۳۸۷ هجرى شمسى (برابر با ۲۰ مارس ۲۰۰۹ ميلادى) به ساعت ۱۵ و ۱۳ دقیقه و ۳۹ ثانیه به وقت تهران، و ساعت ۱۱ و ۴۳ دقیقه و ۳۹ ثانیه به وقت گرینویچ حلول می کند.
لحظه حلول سال نو خورشیدی به وقت دیگر شهرهای جهان به شرح زیر است:
۴:۴۳:۳۹ - سان فرانسيسكو، لس آنجلس، ونكوور
۵:۴۳:۳۹ - گواتلاما، مكزيكوسيتى
۶:۴۳:۳۹ - شيكاگو، هوستون، وينپگ
۷:۴۳:۳۹ - آتلانتا، بوستون، تورونتو، ديترويت، فيلادلفيا، مونترئال، ميامى، نيويورک، هاوانا، واشنگتن
۸:۴۳:۳۹ - برازيليا، بوئنوس آيرس، ريو دو ژانيرو، سائوپائولو، هاليفاكس
۱۱:۴۳:۳۹ - ليسبون، دوبلين، لندن
۱۲:۴۳:۳۹ - استكهلم، اسلو، آمستردام، بارسلونا، برلين، بروکسل، بلگراد، بوداپست، پاريس، پراگ، رم، زوريخ، ژنو، كپنهاگ، لاگوس، مادريد، ورشو، وين
۱۳:۴۳:۳۹ - آتن، آنكارا، استانبول، امان، بيت‏المقدس، بخارست، بيروت، ژوهانسبورگ، قاهره، كيپ‏تاون، كى‏يف، مينسک، هلسينكى
۱۴:۴۳:۳۹ - عدن، آديس آبابا، بغداد، خارطوم، رياض، كويت، مسكو، نايروبى
۱۵:۱۳:۳۹ - تهران
۱۵:۴۳:۳۹ - دبى
۱۶:۱۳:۳۹ - كابل
۱۶:۴۳:۳۹ - اسلام آباد، تاشكند، دوشنبه، كراچى، لاهور
۱۷:۱۳:۳۹ - بمبئى، دهلى نو، كلكته
۱۷:۲۸:۳۹ - كاتماندو
۱۷:۴۳:۳۹ - آلماتى، داكا
۱۸:۴۳:۳۹ - بانكوک، جاكارتا، هانوى
۱۹:۴۳:۳۹ - پكن، تايوان، سنگاپور، شانگهاى، كوالالامپور، مانيل، هنگ كنگ
۲۰:۴۳:۳۹ - توكيو، سئول
۲۲:۱۳:۳۹ - آدلايد
۲۲:۴۳:۳۹ - سيدنى، ملبورن

هديه ازدواج "محمد بن راشد ال مكتوم" به همسر اردنیش "الاميرة هيا الحسين"


۱۳۸۷ اسفند ۲۸, چهارشنبه

ترافیک سنگین تهران در آستانه عید نوروز







چيدني‌هاي خوان نوروز از گذشته تا به امروز


خوان نوروزي (سفره هفت سين) بايد سفيد باشد چرا كه نشانه پاكي و سفيد بختي و روشنايي است و نيز نشانه جهان بي پايان است كه بارگاه يزدان در آن است. به گزارش ايسنا، در سفره و يا همان خوان نوروزي مواد و چيدني‌هايي گذاشته مي‌شود كه هركدام نشانه و نمادي از سلامتي، ‌رزق و روزي، زايش، ‌بركت و ... است.
سبزه
شايد زيباترين ويژگي سفره هفت سين را مي‌توان به وجود سبزه آن دانست، به اين دليل كه سبزه با رنگ و طراوت خود دلها را شادمان مي سازد و با نگريستن به آن طلوع سال جديد را زيباتر مي‌كند.
در ايران باستان رسم بر اين بود كه بيست و پنج روز قبل از نوروز در كاخ پادشاهان دوازده ستون از خشت خام برپا مي‌ساختند و بر هركدام يك نوع غله مي‌كاشتند و معتقد بودند اگر سبزه‌ها خوب برويد سال پر بركتي است.
در ايران باستان دانه‌هاي گندم، جو، برنج، لوبيا، عدس، ارزن، باقلا، نخود و كنجد را بر اين ستون‌هاي خشتي مي‌كاشتند و روز ششم فروردين آنها را برمي چيدند و به نشان بركت و باروري در تالارها پخش مي‌كردند و معمولا سه قاب از سبزه به نماد انديشه نيك، گفتار نيك و كردار نيك بر خوان مي‌گذاشتند و اغلب كنار آنها گندم، جو و ارزن كه نقش مهمي در خوراك مردم داشتند سبز مي كردند تا سبب فراواني اين دانه‌ها در سال جديد گردد.
امروزه نيز آن چيزي كه وجودش بر سر سفره هفت سين ضرورت دارد، سبزه است.
مردم يزد از نيمه اسفند به سبز كردن سبزه در كاسه و بشقاب و حتي بر روي كوزه‌هاي سفالي مي‌پردازند. زرتشتيان رويش سبزه را در نوروز نشان تازه شدن زندگي و فصل رويش دانه‌ها كه خود بركت زندگي محسوب مي‌شود، مي‌دانند.
در گذشته زرتشتيان يزد بيشتر "تره تيزك" را كه در گويش خود بدان "ششه" مي‌گويند بر روي كوزه‌هاي سفالي سبز مي‌كردند.
دانه‌هايي كه امروزه كشت مي‌شود بيشتر گندم و عدس است ولي ماش و تره تيزك را نيز سبز مي‌كنند. معمولا تره تيزك را يك شبانه روز خيس مي‌كنند سپس آن را در كيسه‌هاي پارچه‌اي نازك مي ريزند و در جايي گرم قرار مي‌دهند تا جوانه بزند، جوانه زدن دانه‌ها را در گويش زرتشتيان يزد روز آمدن مي‌گويند، بعد از آن كه دانه‌هاي روز آمده را در بشقاب‌هاي پهن بي لبه كه معمولا سه عدد و مخصوص كاشتن سبزه هستند، ريختند، روي جوانه‌ها را پرده‌اي از ماسه نرم مي‌ريزند و آب مي‌دهند تا سبز شود.
آتشدان (مجمر)
بر سر سفره هفت سين زرتشتيان وجود آتشدان، نماد اردي بهشت امشاسپند، اهميت خاصي دارد. آتش اين مجمر از آتش مقدس مايه مي‌گيرد معمولا در كنار آتشدان دانه‌هاي اسفند كندر اشتره و نيز چوب‌هاي خوشبو چون عود و صندل وجود دارد.
روشنايي تجلي اهورا مزدا است و نماد درستي و نيك انديشي و راستي بنابراين بايد بر سر سفره هفت سين باشد. در ايران باستان در دو سوي آتشدان شمعدان‌هاي گران‌بها يا چراغ مي‌نهادند و آنها را مي‌افروختند و اين نشاني از دنياي پرفروغ بي پايان بود كه اهريمن بدانجا راه ندارد.
كتاب مقدس
يكي ديگر از چيدني‌هاي خوان نوروزي وجود كتاب مقدس به عنوان نماد اهورا مزدا است. در دوران ساسانيان كتاب اوستا را برخوان مي گذاشتند و قبل از فرا رسيدن سال قسمتي از آن را كه معمولا "فروردين يشت" است، مي خواندند و از فرورهاي شاهان، پاكان، ‌پارسايان، دلاوران و شهسواران كه در "فروردين يشت" نام آنها آمده، ياد مي‌كردند.
امروز بر سر سفره نوروزي ما مسلمانان قرآن و بر سر خوان نوروزي كليميان تورات گذاشته مي‌شود و هر كس قسمتي از كتاب ديني خود را مي‌خواند تا سال نو را با آيه‌هاي مبارك الهي شروع كرده باشد.
كوزه آب
در گذشته كوزه آب كه توسط دختران نابالغ از چشمه‌ها پر مي‌شد با زينتي از گردنبندها بر سر خوان نوروزي نهاده مي‌شد. امروزه كوزه سفالي را پر از آب مي‌كنند و به جاي جواهرات با سبزه و روبان تزيين مي‌كنند و همراه با تاس مسين پر از آب و برگ‌هاي آويشن در حالي كه يك عدد انار سرخ هم در آن نهاده‌اند، بر سفره مي گذارند.
نان
نان كه نمادي از بركت است، چه در گذشته و چه در حال بر سر سفره نوروزي مي‌گذاشتند و اكنون نيز يا نان سنگك بزرگي مي پزند و براي بركت سفره بر آن مي‌گذارند يا اينكه نان را به صورت كماج شيرين درآورده بر خوان نوروزي مي‌نهند. در زمان ساسانيان گرده نان‌هايي به اندازه يك كف دست يا اندكي كوچكتر مي پختند كه به آنها "درون" مي‌گفتند و گاهي بر آن نوعي نيايش مي‌خواندند و بدين ترتيب نان‌هاي نوروزي را بركت مي‌بخشيدند.
امروزه زرتشتيان علاوه بر نان معمولي نان‌هاي ديگري مانند كماج، نان شير و چند نوع شيريني خانگي كه بيشتر جنبه تشريفاتي دارد، مي‌گذارند.
بر سر سفره هفت سين يزدي‌ها شيريني‌هاي معروف يزدي هم به چشم مي‌خورد كه معمولا در ديس‌هاي بزرگ به طرز زيبايي چيده مي‌شود و در اعياد و جشن‌ها و به ويژه عيد نوروز مصرف فراوان دارد.
تخم مرغ
تخم مرغ بن مايه خوان نوروزي است و به صورت رنگ كرده مي‌بايست بر سر سفره هفت سين جلوه نمايي كند، زيرا كه تخم و تخمه نمادي است از نطفه و نژاد و در روز جشن تولد آدميان كه تخمه و نطفه پديدار مي‌گردد تخم مرغ تمثيلي است از نطفه باروري كه به زودي بايد جان بگيرد و زندگي يابد و زايش كيهاني انجام پذيرد. پوست آن هم نمادي است از آسمان و طاق كيهان.
آيينه
به اعتقاد زرتشتي‌ها چون آخرين ماه سال زمان تولد آدم ابوالبشر است، بنابراين بايد نمادي از آن در خوان نوروزي باشد تا شكل پذيري آسان شود. از اين رو آيينه‌اي در بالاي خوان نهاده مي‌شود و در اطراف آن شمع يا چراغي مي‌گذارند. اغلب تعداد شمع‌ها با تعداد فرزندان خانواده ارتباط دارد و نيز آيينه‌اي ديگر در زير تخم مرغ گذاشته مي‌شود تا انعكاس وجود آدمي در آيينه ديده شود و نيز آيينه زير تخم مرغ هم نمايانگر تحويل سال است.
وقتي كه گاو آسماني، كره زمين را از شاخي به شاخ ديگر مي‌افكند در آن زمان تخم مرغ بر روي آيينه خواهد جنبيد، در جلوي آيينه هم مشتي گندم به نشانه روزي فراخ مي‌پاشند.
سمنو
سمنو كه از جوانه‌هاي تازه رسيده گندم تهيه مي‌شود، نماد فراواني خوراك و غذاهاي خوب و پر نيرو است و نيز نمادي براي زايش گياهي و بارور شدن گياهان توسط فرورهاست.
سنجد
سنجد كه عطر برگ و شكوفه‌هاي آن محرك عشق و مهر است و از مقدمات اصلي زايندگي به شمار مي‌آيد، بايد بر سر خوان نوروزي نمايان باشد. وجود سنجد در سفره نوروزي انگيزه زايش كيهاني است گاه زرتشتيان دانه‌هاي سنجد را با آويشن در هم مي‌آميزند و همراه با نقل و سكه بر سر سفره نوروزي مي‌گذارند.
سير
نماد ميكروب زدايي و پاكيزگي محيط زيست و سلامت بدن و نيز زدودن چشم زخم است كه بايد حتما بر سر سفره نهاده شود.
به اعتقاد زرتشتيان بوي سير ديوان را مي‌گريزاند. زرتشتيان سير را با تكه‌هاي نان كه در آن تريد كرده‌اند، در مراسم پرسه با سداب به كار مي‌برند و بر سر سفره نيايش مي‌گذارند.
پوست سير را هرگز در جايي نمي‌گذارند زيرا معتقدند از سحر هم بدتر است، به همين جهت براي كندن پوست آن ابتدا سير را در آب مي‌خيسانند و بعد پوستش را مي‌كنند، هم چنين معتقدند اگر پوست سير را با پياز گلپر و اسفند در خانه بسوزانند، به خصوص در صبح روز پنجشنبه، بويش، خانه را پاك مي‌كند.
سركه
همانند سير نمايانگر پاكي محيط، زدودن آلودگي و باطل كردن سحر و جادو است.
سماق
سماق نماد عشق مهر و پيوند دلها است كه بر سر سفره هفت سين نهاده مي‌شود.
سپند(اسفند)
اسفند نيز نشانه‌اي است از دفع چشم زخم كه در زمان‌هاي كهن مقدس بوده، است و در مراسم نيايشي به كار مي رفته است. امروزه نيز ار آن براي دفع چشم زخم و به نيت درود فرستادن براي عزيزان از دست رفته و همچنين ضد عفوني كردن محيط استفاده مي‌شود.
زرتشتيان اسفند را در خوانچه مخصوصي مي‌نهند چراكه نشانه همه امشاسپندان و مقدسان است. اسفند همراه با كندر و ديگر خوشبوهاي مخصوص آتش هميشه در خانه زرتشتيان وجود دارد و روزي 2 تا 3 بار آن‌ها را برآتش مي ريزند به خصوص در مراسم سوگواري و شادي اسفند دود كردن امري رايج است.
سكه
پول زرد و سفيد در خوان نوروزي نمادي است از شهريور امشاسپند كه موكل است بر فلزات و بودن آن بر سر خوان كه موجب بركت و سرشاري كيسه است.
بر سر خوان نوروزي زرتشتيان و گاه غير زرتشتيان چيدني‌هاي ديگر هم نهاده مي‌شود؛ شيريني و نقل كه نماد شيرين كامي است؛‌ گلابدان پر از گلاب و همچنين سبزي خوردن، ‌پنير و كاهو كه طراوت و نيز زيبايي سفره را دو چندان مي‌كند.
در برخي از سفره‌ها آرد هم وجود دارد كه آن هم نمادي است از بركت نوروزي اما دو چيز مهم ديگر بر سر سفره هفت سين نمادين است، يكي انار و ديگري تنگ ماهي.
انار
انار از مقدس ترين درختان است كه تقدسش را همچنان تا به امروز حفظ كرده است. درخت انار به سبب رنگ سبز تند برگ‌هايش و نيز به جهت رنگ و شكل غنچه و گل مانندش، همانند آتشدان است و هميشه مقدس بوده است. پردانگي انار نماينده بركت و باروري و رزق فراوان است و نمادي است از باروري ناهيد.
زرتشتيان معمولا در تاس مس پر از آب يك عدد انار هم مي‌گذارند با اين باور كه اين ميوه پردانه در سال جديد بركت و رزق فراوان براي خانواده به همراه داشته باشد، به ويژه انارهاي خوش آب و رنگ و آبدار شهر كويري يزد كه اكثرا براي استفاده در سفره‌هاي هفت سين در پوششي از كاه در گودال‌هاي زميني نگه داري مي شود تا در سال نو به زيبايي سفره هفت سين بيفزايد.
ماهي
يكي ديگر از زينت دهندگان سفره هفت سين، ماهي است، اسفند ماه در برج حوت است و حوت يعني ماهي. در هنگام نوروز برج حوت به برج حمل تحويل مي‌گردد و از اين رو نمادي از آخرين ماه سال در خوان نوروزي گذاشته مي‌شود. علاوه بر آن ماهي يكي از نمادهاي آناهيتا فرشته آب و باروري است كه وظيفه اصلي نوروز را كه باروري است بر عهده دارد. خوردن سبزي پلو با ماهي نيز در شب عيد از اين روست و ظرف پر از آب با چند ماهي قرمز نماديست از روزي حلال.
گل بيدمشك
گل بيدمشك نمادي است از اسپندارمذامشاسپند و گل نيز ويژه اسفند ماه است به خصوص گل بيد‌مشك كه از عطر خاصي نيز برخوردار است و در معطر ساختن فضاي خانه نقش بسزايي دارد.
نارنج
نمادي است از گوي زمين و هنگاميكه در ظرف آبي نهاده شده باشد، نمادي است از گوي زمين در كيهان و گردش آن بر روي آب نمودار گذاشتن برج‌هاي دوازده گانه و تحويل سال است.
علاوه بر اين‌ها بر سر سفره زرتشتيان كاسه‌اي پر از پالوده خانگي و نيز كاسه‌اي از خشكبار ترش مزه مانند برگه شفتالو، ‌برگه زردآلو، ‌آلبالو و آلوچه را كه قبلا در آب خيسانده‌اند، نيز مي‌گذارند و نيز مقداري پسته، ‌فندق، بادام زميني و تخمه را كه قبلا خندان كرده و بو داده‌اند، داخل كيسه‌اي به نام دولك مي‌ريزند و به عنوان آجيل نوروزي بر سر سفره مي‌نهند.
علاوه بر آن بر سر سفره هفت سين گلهاي زيبا و خوشبويي چون گل نرگس،‌ گل سنبل و گل شب بو كه نويد بخش بهار هستند، ديده مي‌شود.
زمانيكه سفره چيده شد همه اهل خانه حمام رفته و لباس نو پوشيده، گرد سفره هفت سين مي‌نشينند و چند دقيقه مانده به تحويل سال همگي با هم خواندن سرودهايي، خداوند را سپاس و نيايش مي‌كنند.
سال كه تحويل شد جملگي با شادي وصف ناپذيري سال جديد را تبريك گفته، روبوسي مي‌كنند؛ بانوي خانه آينه و گلاب پاش را از سر سفره برداشته و گلاب را در دست هر كدام مي ريزد و همزمان آيينه را رو به روي چهره آنها مي‌گيرد تا روي خود را ببيند. اين كار از سالخورده ترين فرد خانواده شروع مي شود.
آن گاه همگي به وسيله نقل خوشمزه يزدي(معمولا نقل بيدمشكي،‌ نقل بادام و يا نقل پسته) كه در قنادي‌هاي يزد تهيه مي‌شود و نيز ساير شيريني‌ها پذيرايي شده، دهانشان را شيرين مي كنند. سپس پدر خانواده به همه اعضاي خانواده عيدي مي‌دهد و بعد از آن مقداري از غذاهاي درون سفره با شادي صرف مي‌شود.

اضطراب را بشناسیم


اضطراب عبارت است از يك احساس ناراحت كننده و مبهم ترس ، وحشت ، يا خطر با منشا ناشناخته كه بر فرد مستولي مي گردد. براي بعضي از افراد اين حالت ممكن است ناگهاني روي دهد و بر طرف شود، اما براي بعضي ديگر اين حالت به صورت مزمن در مي آيد.

اضطراب از نظر علمي چندين نوع دارد:
اضطراب حاد ناشي از موقعيتي خاص ، اختلال در تطابق يافتن با شرايط تازه ، اختلال اضطرابي عمومي شده ، اختلال هراس ، اختلال تنش زاي پس از حادثه ، ترس مرض گونه و اختلال وسواسي ـ جبري
علايم شايع :
احساس اينكه يك اتفاق نامطلوب يا زيانبار به زودي رخ خواهد داد. خشك شدن دهان ، مشكل در بلع ، يا خشونت صدا، تندشدن تنفس و ضربان قلب ، تپش قلب ، حالت لرزش يا پرش عضلات ، انقباض عضلات ، سردرد، كمردرد ، عرق كردن ، مشكل در تمركز منگي يا غش ، تهوع ، اسهال ، كاهش وزن ، خواب آلودگي ، تحريك پذيري ، خستگي ، كابوس ، مشكل در حافظه ، ناتواني جنسي.
علت چیست ؟ :
فعال شدن مكانيسم هاي دفاعي بدن براي مبارزه يا فرار. ترشح آدرنالين از غدد فوق كليوي افزايش مي يابد، و موادي كه از تجزيه آدرنالين در بدن جمع مي شوند (كاتكول آمين ها) که نهايتاً بخش هاي مختلف بدن را تحت تأثير قرار مي دهند. تلاش براي پرهيز از اضطراب خود موجب اضطراب بيشتر مي شود
عوامل افزايش دهنده اضطراب :
استرس با هر منشاء (مثلاً مشكلات اجتماعي يا مالي ) ، سابقه خانوادگي اضطراب ، خستگي يا كار زياد ، وقوع مجدد موقعيت هايي كه قبلاً استرس زا بوده اند يا طي آنها به فرد آسيب رسيده است
بيماري جسماني :
تكامل طلبي غيرمنطقي ، ترك اعتياد يا الكل
پيشگيري :
از روش هاي كسب آرامش يا مراقبه براي كاهش استرس بهره بگيريد ، به فكر تغيير شيوه زندگي خود باشيد تا استرس كاهش يابد
عواقب مورد انتظار :
اضطراب عمومي شده را مي توان با درمان كنترل كرد. غلبه كردن بر اضطراب اغلب موجبات زندگي بهتر و رضايت بخش تري را فراهم مي آورد
عوارض احتمالي :
بروز اختلال در روابط اجتماعي و شغلي افزايش ناگهاني ميزان اضطراب ممكن است موجب بروز حمله هراس و فرار از موقعيت شود. وابستگي به داروها ، نامنظمي ضربان قلب
درمان و اصول كلي :
بهتر است تحت بررسي و درمان از نظر موارد خاص تهديدكننده يا منشاء استرس كه در ناخودآگاه شما است ولي وجود دارد، قرار بگيريد. به فراگيري روش هاي كاهش انقباض ناخودآگاه عضلاني مثل بازخورد زيستي و روش هاي كسب آرامش بپردازيد. به ورزش هوازي (آئروبيك ) به طور منظم بپردازيد تا روح و جسمي آماده داشته باشيد. امكان دارد داروهاي ضداضطراب مثل بنزوديازپين ها براي مدتي كوتاه تجويز شوند. امكان دارد از داروهاي ضدافسردگي براي اختلال هراس استفاده شود . فعاليت خود را حفظ كنيد. فعاليت بدني به كاهش اضطراب كمك مي كند
رژيم غذايي :
ازالكل پرهيز كنید
در اين شرايط به پزشك خود مراجعه نماييد :
اگر شما يا يكي از اعضاي خانواده تان علايم اضطراب را داريد و خوددرماني نتيجه اي نداده است ، اگر شما دچار احساس ناگهاني هراس بيش از حد شده ايد ، اگر دچار علايم جديد و بدون توجيه شده اید ، داروهاي مورد استفاده در درمان ممكن است عوارض جانبي هم به همراه داشته باشند.

سخنان آلبرت انیشتن


«اگر انسان‌ها در طول عمر خویش فعالیت مغزشان به اندازه یک میلیونیوم معده‌شان بود، اکنون کره زمین تعریف دیگری داشت.»
«اگر واقعیات با نظریات هماهنگی ندارند، واقعیت‌ها را تغییر بده.»
«تا زمانی که حتی یک کودک ناخرسند روی زمین وجود دارد، هیچ کشف و پیشرفت جدی برای بشر وجود نخواهد داشت.»
«تخیل مهمتر از دانش است.علم محدود است اما تخیل دنیا را دربر می‌گیرد.»
«سعی نکن انسان موفقی باشی، بلکه سعی کن انسان ارزشمندی باشی.»
«سخت‌ترین کار در دنیا درک [فلسفهٔ] مالیات بر درآمد است.»
«سه قدرت بر جهان حکومت می‌کند:۱-ترس ۲-حرص ۳-حماقت.»
«علم زیباست وقتی هزینهٔ گذران زندگی از آن تامین نشود.»
«متوجه هستید که تلگراف سیمی به‌نوعی یک گربهٔ بسیار بسیار درازی است که وقتی دم‌اش را در نیویورک می‌کشید، سرش در لوس‌آنجلس میومیو می‌کند. این را می‌فهمید؟ و رادیو هم دقیقاً به همین شکل کار می‌کند؛ شما پیام‌هایی را از اینجا می‌فرستید و آنها در جایی دیگر دریافتشان می‌کنند. تنها تفاوت در این است که دیگر گربه‌ای وجود ندارد.»
«مسائلی که بدلیل سطح فعلی تفکر ما بوجود می‌آیند، نمی‌توانند با همان سطح تفکر حل گردند.»
«من با شهرت بیشتر و بیشتر احمق شدم.البته این یک پدیدهٔ نسبی است.»
«مهم آن است که هرگز از پرسش باز نه‌ایستیم.»
«هیچ کاری برای انسان سخت‌تر از فکرکردن نیست.»
«دین بدون علم کور است و علم بدون دین لنگ است.»
«در دنیا خط مستقیم وجود ندارد و تمام خطوط بدون استثنا منحنی و دایره وار است و اگر این خط کوچکی که در نظرما مستقیم جلوه میکند در فضا امتداد یابد خواهیم دید که منحنی است.»
«به آینده نمی‌اندیشم چون به زودی فرا خواهد رسید.»
«به‌سختی میتوان در بین مغزهای متفکر جهان کسی را یافت که دارای یک‌نوع احساس مذهبی مخصوص به‌خود نباشد، این مذهب با مذهب یک شخص عادی فرق دارد.»
«خدا، شیر یا خط؟ نمی‌کند»
«خداوند زیرک است اما بدخواه نیست.»
«نگران مشکلاتی که در ریاضی دارید نباشید. به شما اطمینان می‌دهم که مشکلات من در این زمینه عظیم‌تر است.»
«همزمان با گسترش دایرهٔ دانش ما، تاریکی‌ای که این دایره را احاطه می‌کند نیز گسترده می‌شود.»
«یک فرد باهوش یک مسئله را حل می‌کند اما یک فرد خردمند از رودررو شدن با آن دوری می‌کند.»
«اگه نمرهٔ تستت تک شد ناراحت نشو!»
«در دنیایی که دیوارها و دروازه‌ها وجود ندارند چه احتیاجی به پنجره و نرده است؟»
«از وقتی که ریاضی‌دانان از سرو کول «نظریه نسبیت» بالارفته‌اند، دیگر خودم هم از آن سر در نمی‌آورم.»
«دوچیز بی‌پایان هستند: اول «کائنات»، دوم «نادانی بشر»، در مورد اول زیاد مطمئن نیستم.»
«من نمیدانم انسان‌ها با چه اسلحه‌ای در جنگ جهانی سوم با یک‌دیگر خواهند جنگید، اما در جنگ جهانی چهارم، سلاح آنها سنگ و چوب و چماق خواهد بود.»
/آلبرت انیشتن

تلاش برای جلوگیری از انقراض نسل خرس قطبی


نمایندگان 5 کشور منطقه قطب شمال در نروژ تشکیل جلسه داده اند تا در مورد راه های جلوگیری از انقراض نسل خرس های قطبی بحث و گفتگو کنند.
نزدیک به 20 هزار خرس قطبی در کشورهای آمریکا، کانادا، روسیه، دانمارک و نروژ زندگی می کنند. ولی دانشمندان آمریکایی می گویند در صورت ادامه آب شدن یخ ها، دو سوم این خرس ها ممکن است تلف شوند.
فک ها یا خوک های آبی که غذای خرس های قطبی است در میان این یخ ها زندگی می کنند.
خرس های قطبی اگر چه شناگرهای ماهری هستند، ولی بیشتر عمر خود را در نزدیکی دریاهای منجمد سپری می کنند
وزیر محیط زیست نروژ در جلسه افتتاحیه کنفرانس گفت بقای گونه های مختلف با مبارزه با گرمایش هوای زمین ارتباط مستقیم دارد.
در سال 2007، حجم یخ اقیانوس منجمد شمالی به کمترین مقدار از سی سال گذشته تا کنون رسید و موجب این نگرانی شد که ممکن است این یخ ها تا سال 2020 و حتی زودتر، در فصل تابستان کاملا ذوب شوند.
وزیر محیط زیست نروژ گفت هنوز امکان نجات یخ آب های قطب شمال وجود دارد ولی این کار مستلزم اقدامات سریع و قابل توجه است.
قرار است در این کنفرانس دو روزه یک موافقت نامه مربوط به محیط زیست نیز که در سال 1973 امضا شده مجددا بررسی شود.
این موافقت نامه شکار خرس های قطبی را محدود کرده است.
از سال 1981 این اولین بار است که نمایندگان محیط زیست کشورهای حاشیه قطب شمال برای بررسی موافقت نامه ای که 36 سال از عمر آن می گذرد تشکیل جلسه می دهند.
هر سال نزدیک به 700 خرس قطبی در کانادا، آلاسکا و نیز گرینلند شکار می شوند.
از سال 1973 شکار خرس های قطبی در مجمع الجزایر سوالبارد در نزدیکی سواحل شمال شرق نروژ ممنوع شده است.
انستیتوی خرس قطبی نروژ می گویند با وجود آنکه در بخش متعلق به روسیه در قطب شمال، شکار خرس قطبی ممنوع است، هر سال تعداد نامشخصی از خرس ها شکار می شوند.

۱۳۸۷ اسفند ۲۷, سه‌شنبه

تصاویری از اجرای مراسم چارشنبه سوری در ایران









ساعت کشور يک ساعت به جلو مي‏رود


ساعت رسمي کشور از يکشنبه دوم فروردين ‌١٣٨٨، بر اساس قانون مصوب مجلس شوراي اسلامي تغيير کرده و يک ساعت به جلو کشيده مي‌شود.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني دولت، مجلس شوراي اسلامي در سال ‌٨٦ و پس از دو سال وقفه در جلو و عقب کشيدن ساعت رسمي کشور و به منظور صرفه‌جويي در مصرف برق کشور، قانوني تصويب کرد که بر اساس آن، هر سال در ساعت ‌٢٤ اول فروردين ساعت رسمي کشور، يک ساعت به جلو کشيده شده و در ساعت ‌٢٤ سي‌ام شهريور هر سال يک‌ساعت به عقب کشيده مي‌شود.
بر اساس اين گزارش، سابقه تغيير ساعت رسمي کشور پس از پيروزي انقلاب اسلامي، به سال ‌١٣٧٠ بازمي‌گردد که با مصوبه دولت وقت در جلسه ‌٢٣ مرداد ‌٧٠ مقرر شده بود، از ابتداي سال ‌١٣٧١ هر سال در اول فروردين و سي‌ام شهريور، ساعت رسمي کشور يک ساعت جابجا شود، تا اين که دولت نهم در سال ‌١٣٨٤ مصوبه مربوط به تغيير ساعت را لغو کرد و در سال‌هاي ‌٨٥ و ‌٨٦ ساعت رسمي کشور بدون تغيير و به حالت اصلي خود باقي ماند.
اما در سال ‌٨٦ مجلس شوراي اسلامي قانوني چند خطي وضع کرد که بر اساس آن دوباره تغيير ساعت رسمي در کشور و از آغاز سال‌٨٧ اعمال شد.
اين در حاليست که بر اساس گزارش وزارت نيرو، آمار مصرف برق در شش ماهه نخست سال طي سال‌هاي ‌٨١ تا ‌٨٧ از نبود تاثير جدي تغيير ساعت رسمي كشور در مصرف برق حکايت دارد، به طوري که نسبت رشد مصرف برق در شش ماهه نخست سال ‌٨٢ نسبت به ‌٨١، ‌٢/١٠ درصد،‌٨٣ نسبت به ‌٨٢، ‌٧/٨ دهم درصد،‌٨٣ نسبت به ‌٨٤، ‌٨/٩ درصد بوده است که در اين سال‌ها تغيير ساعت در شش ماهه اول سال اعمال مي‌شده است.در سال ‌٨٥ که تغيير ساعت اعمال نشد، نسبت رشد مصرف برق نسبت به سال‌٨٤، همچون سال گذشته ‌٨/٩ درصد بود و در سال ‌٨٦ آهنگ رشد مصرف برق کند شده و نسبت به ‌٨٥، تنها ‌٣/٥ درصد رشد يافت.
اما در سال ‌٨٧ که مجددا و اين بار با قانون مصوب مجلس تغيير ساعت رسمي در شش ماهه نخست سال اجرا شد، رشد مصرف برق تقريبا به همان روند قبلي خود ادامه داده و نسبت به سال ‌٨٦، ‌٨/٧ دهم درصد رشد يافت.