۱۳۸۸ بهمن ۴, یکشنبه

راه‌های ترک سیگار


سیگار بیش از اینکه باعث اعتیاد جسمی شود، اعتیاد روحی ایجاد می‌کند. در هفته‌های اول امکان دارد ترک سیگار با عوارضی جسمی چون بدخوابی یا عصبیت همراه باشد، ولی این مشکلات دوره‌ای است و بدن خود را با شرایط جدید وفق می‌دهد.
"ترک سیگار کاری بسیار راحت است. من تا به حال صد بار این کار را کرده‌ام!" این جمله‌ای معروف از مارک تواین، نویسنده آمریکایی است که در آن به تلاش‌های بی‌نتیجه خود برای ترک سیگار اشاره کرده است.
همه می‌دانند که سیگار کشیدن برای سلامتی مضر است و خطرات بسیاری به همراه دارد، با این وجود بسیاری از انسان‌ها سیگار می‌کشند. در آلمان یک چهارم مردم سیگاری هستند. بالاترین درصد سیگاری‌ها را افراد بین ۲۰ تا ۲۵ ساله تشکیل می‌دهند. و اولین سیگار به طور میانگین بین سن ۱۱ تا ۱۲ سالگی امتحان می‌شود.
اثرات مثبت ترک سیگار
ترک سیگار تاثیراتی بسیار مثبت بر سلامتی و وضعیت جسمانی شخص دارد. کنار گذاشتن سیگار باعث پایین آمدن فشار خون می‌شود و بدین‌گونه خطر سکته را کاهش می‌دهد. پنج سال بعد از ترک سیگار خطر سکته مغزی و ده سال بعد از آن، خطر ابتلا به سرطان ریه کاهش می‌یابد.
علاوه بر اثرات مثبت بر سلامتی شخص، ترک سیگار همچنین باعث بهتر شدن وضع مالی او می‌شود، چرا که سیگاری‌ها، به ویژه در کشورهای اروپای غربی، پول زیادی برای سیگار خرج می‌کنند.
اعتیاد روحی به سیگار
سیگار بیش از اینکه باعث اعتیاد بدنی شود، اعتیاد روحی ایجاد می‌کند. بسیاری از موقعیت‌ها در زندگی روزمره، فرد سیگاری را به یاد سیگار می‌اندازد. برای نمونه بسیاری از سیگاری‌ها بعد از غذا یا بعد از نوشیدن چای یا قهوه سیگار می‌کشند. مسئله‌ای که ترک سیگار را دشوار می‌کند این است که کشیدن سیگار در زندگی افراد سیگاری تبدیل به یک عادت روزمره شده است و برای آنان سخت است جای خالی آن را پر کنند.
با همه این‌ها ترک سیگار ممکن است. در هفته‌های اول امکان دارد ترک سیگار با عوارضی جسمی چون بدخوابی یا عصبیت همراه باشد، ولی این مشکلات دوره‌ای است و بدن خود را با شرایط جدید وفق می‌دهد.
۱۲ راهنمایی برای ترک سیگار
(۱) ترک سیگار تصمیمی مهم در زندگی افراد سیگاری است و تاثیراتی جدی به دنبال دارد. با عجله تصمیم نگیرید و به خودتان وقت دهید، وقت برای تصمیم‌گیری و برای دوره ترک سیگار.
(۲) برای خودتان یک لیست درست کنید و خوبی‌ها و بدی‌های سیگار کشیدن را در آن بنویسید. به طور مرتب به این لیست مراجعه کنید.
(۳) اگر فکر می‌کنید اعتیادتان به سیگار خیلی شدید است، سعی کنید در دوره ترک سیگار از آدامس یا چسب‌های نیکوتین‌دار استفاده کنید.
(۴) یک روز مشخص را برای شروع ترک سیگار تعیین کنید. بهترین کار ترک یکباره آن است. با کم کردن تدریجی سیگار ارزش آن را در زندگی‌تان بالاتر می‌برید.
(۵) بعد از اینکه روز ترک سیگار را تعیین کردید، به این فکر کنید که در آن روز چه کارهایی می‌خواهید انجام دهید و چگونه می‌خواهید وقت‌تان را پر کنید. به فکر از دسترس دور کردن زیرسیگاری و فندک و اشیا دیگری باشید که در حین سیگار کشیدن از آن استفاده می‌کنید.
(۶) سعی کنید مرتبا به اثرات مثبت ترک سیگار و اثرات منفی کشیدن آن فکر کنید. به این فکر کنید که با ترک سیگار می‌توانید بدون اینکه از نفس بیفتید، از پله‌ها بالا بروید؛ می‌توانید بدون اینکه دائم به سیگار فکر کنید، با فرزندتان بازی کنید و غیره.
در رابطه با تاثیرات منفی سیگار به این فکر کنید که کشیدن سیگار می‌تواند چه عوارض جسمی به دنبال داشته باشد؛ به اینکه می‌تواند به طور دائمی باعث بوی بد دهان شود؛ و به اینکه چه خرجی روی دست‌تان می‌گذارد.
(۷) فقط ۵۰ درصد سیگاری‌ها در دوران ترک سیگار دچار عوارض جسمی می‌شوند. اگر شما جزو این ۵۰ درصد بودید، فکر کنید که عوارض ترک سیگار چیزی مانند یک سرماخوردگی خفیف است و به زودی رفع می‌شود.
(۸) سعی کنید ذهن خود را مشغول کنید تا کمتر به کشیدن سیگار فکر کنید. زیاد آب بنوشید، در فضای آزاد قدم بزنید یا ورزش کنید. حرکت جسمی باعث بهتر شدن روحیه انسان می‌شود.
(۹) سعی کنید برخی عاداتی را که با سیگار کشیدن همراه بوده است، کنار بگذارید. اگر عادت داشتید بعد از چای سیگار بکشید، چای را با یک نوشیدنی دیگر جایگزین کنید.
(۱۰) از افراد پیرامون‌تان بخواهید که وضعیت شما را درک کنند و در صورت امکان به شما کمک کنند تا این مرحله را با سختی کمتر پشت سر بگذارید.
(۱۱) به خودتان پاداش بدهید! پولی را که برای سیگار خرج می‌کردید، خرج رفتن به رستوران، سفری کوتاه، لباس یا موبایل جدید یا هر چیز دیگر کنید که دوست دارید.
(۱۲) اگر فکر می‌کنید به تنهایی قادر به ترک سیگار نیستید، به مراکز ویژه برای کمک به افرادی مراجعه کنید که می‌خواهند سیگار را ترک کنند.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر