۱۳۸۸ مهر ۴, شنبه

استفاده از نابینایان برای تشخیص زودرس سرطان پستان !


در یک پروژه‌ی تحقیقاتی در آلمان از زنان نابینا برای تشخیص سرطان پستان استفاده شده است. این روش تا کنون موفقیت‌آمیز بوده و حساسیت لامسه‌ی نابینایان جان بسیاری از بیماران را با تشخیص به‌هنگام نجات داده است.
سرطان پستان یکی از شایع‌ترین بیماری‌ها نزد زنان است.
در آلمان سالانه ۵۷ هزار زن به این بیماری دچار می‌شوند. یک‌سوم از این زنان بر اثر ابتلا به این بیماری جان خود را از دست می‌دهند.
تشخیص زودرس این بیماری از کلیدی‌ترین عواملی است که می‌تواند طول عمر و کیفیت زندگی بیمار را افزایش دهد.
برای تشخیص سرطان پستان انواع متدها و معاینات، از قبیل ماموگرافی و سونوگرافی وجود دارد. یکی از این متدها خودآزمایی توسط خود زنان است.
از زنان آلمانی خواسته می‌شود دست کم ماهی یک بار از طریق لمس از وجود یا عدم وجود توده در پستان‌های خود اطمینان حاصل کنند. همچنین زنان باید دو بار در سال توسط پزشک متخصص معاینه شوند.
پزشک تلاش می‌کند از طریق لمس پستان از وجود توده در آن آگاه شود. اما این روش از دقت لازمه برخوردار نیست.
استفاده از نابینایان برای افزایش دقت معاینه‌ی پستان
نابینایان به دلیل محرومیت از حس بینایی از دقت بیشتری در دیگر حواس خود، از جمله لامسه، برخوردارند.
این حقیقت دکتر فرانک هوفمن‌، متخصص زنان از دویس‌بورگ ‌آلمان، را بر آن داشت تا با به‌کارگیری زنان نابینا به معاینه‌ی بالینی بیماران دقت بیشتری ببخشد.
دستیاران نابینا پیش از شروع کار خود در کلینیک دکتر هوفمن یک دوره‌ی آموزشی ۹ ماهه را پشت سر می‌گذارنند. آنها در این دوره علاوه بر دروس تئوریک از آموزش عملی نیز برخوردار می‌شوند.
دروس تئوری، شامل آناتومی، روش‌های درمانی و تشخیصی پستان و آموزش ارتباط با بیماران است، در حالیکه در دوره‌‌ی عملی کارآموز با نحوه‌ی معاینه‌ی پستان آشنا می‌شود. از آنها خواسته می‌شود، با چسباندن نوار به پستان این عضو را به چهار قسمت تقسیم کنند تا دقت معاینه بالا برود.
پزشک متخصص زنان تنها چند دقیقه را صرف معاینه‌ی بیمار می‌کند. در حالیکه دستیاران نابینا نیم ساعت را صرف معاینه‌ی دقیق هر بیمار می‌کنند. همچنین به آنها آموزش داده می‌شود که پیش از شروع کار بیمار را آرام کرده و محیط اتاق معاینه را مطلوب و از نوری آرام‌بخش استفاده کنند.
پیش از شروع معاینه‌سئوال‌هایی از بیمار می‌شود، در زمینه‌های مختلف و از جمله در مورد اینکه آیا در خانواده‌و نزدیکان او سابقه‌ی سرطان پستان وجود دارد؟
"دستان کشف‌کننده"
دکتر هوفمن که این پروژه‌ی تحقیقاتی با عنوان "دستان کشف‌کننده" را چندین سال است به بوته‌ی آزمایش گذاشته معتقد است، باید در درجه‌ی اول به بیماران اطمینان داد که دستیار نابینا به خوبی یک پزشک متخصص معاینه می‌کند.
وی خاطرنشان می‌سازد که حتی در برخی موارد دستیاران نابینا مواردی را تشخیص داده‌اند که از چشم پزشک پنهان مانده است. در یک مورد یکی از این دستیاران تغییری میلی‌متری را در بافت پستان تشخیص داد. این نکته بخصوص در معاینه‌ی بیماران جوان اهمیت دارد. برای اینکه ماموگرافی معمولا برای جوان‌ها تجویز نمی‌شود.
در آلمان ماموگرافی را برای زنان بالاتر از ۵۰ سال هر دو سال یک بار توصیه می‌کنند که رایگان است.
این موضوع از آن رو حائز اهمیت است که سرطان پستان در جوان‌ها نیز رو به افزایش گذاشته است.
از اینها گذشته استفاده از نابینایان در معاینه‌ی پستان بخصوص در کشورهای کمتر توسعه‌یافته قابل توصیه است، چرا که این کشورها در مقایسه با اروپا از تجهیزات کمتری برخوردارند. همچنین این کار باعث ایجاد فرصت شغلی برای زنان نابینا خواهد شد.
نویسنده: فریبا والیات
تحریریه: عباس کوشک جلالی

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر